Ловля риби та відпочинок в Україні

Ловля риби та відпочинок в Україні

Ловля риби — це найулюбленіший відпочинок багатьох з нас. Що може бути кращим за природу, свіже повітря, вудочки та гарного лову? Але все частіше громадяни нашої країни почали стикатися з питанням – “Заборони вилову рибу на території”. Розглянемо більш детально правову основу зазначеної заборони.

Треба зазначити, що в Україні є декілька видів рибальства, а саме: любительське, промислове та спортивне.  Наказ Державного комітету рибного господарства України «Про затвердження Правил любительського і спортивного рибальства та Інструкції про порядок обчислення та внесення платежів за спеціальне використання водних живих ресурсів при здійсненні любительського і спортивного рибальства» від 15.02.1999 р. у п. 2.1.9 визначає, що любительське і спортивне рибальство – це вилов риби, добування водних безхребетних у спеціально визначених для цього водоймах (їх ділянках) з метою особистого споживання (за умови дотримання встановлених правил рибальства та водокористування). Водночас п.п. 3.1, 3.2 цього наказу передбачено, що любительський і спортивний лов риби і водних безхребетних для власних потреб на водоймах загального користування здійснюється безоплатно та без надання спеціальних дозволів; окрім того, така ловля дозволяється усім громадянам України, іноземцям, а також особам без громадянства, за винятком вилову у водоймах природно-заповідного фонду, ставкових та інших риборозплідних господарствах, водоймах, спеціальне використання яких обмежене (питні, технічні, лікувальні та інші), водоймах, де лов або добування риби заборонені.

Таким чином, будь-хто із громадян України, у тому числі іноземці та особи без громадянства, можуть рибалити на території України у місцях, не заборонених законом, з дотриманням правил рибальства, без будь-яких на те дозволів, якщо таке рибальство здійснюється з метою особистого споживання.

Але наші права частіше всього порушуються особами, які не мають на це право. Іноді складаються такі ситуації, коли особа без посвідчення, без нічого змушує нас покинути  ту  чи іншу територію. Тому ми повинні пам'ятати, що  постановою КМУ від 18 липня 1998 р. № 1126 «Про затвердження Порядку здійснення любительського і спортивного рибальства» у п. 12 визначено, що контроль за дотриманням правил рибальства здійснюють органи рибоохорони Держрибагентства та інші спеціально уповноважені на те органи, а також громадські інспектори рибоохорони. До органів рибоохорони Держрибагентства та спеціально уповноважених на те органів відносяться територіальні управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства на території відповідної області.

А також закон «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» (ст. 22) передбачає, що громадський контроль у галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів здійснюється громадськими інспекторами рибоохорони.

А отже, як ми бачимо контроль за зазначеними територіями здійснює лише ті органи Держрибагенства та громадські інспектори рибоохорони — тому Ви пам'ятати, що при порушенні Ваших прав — ви негайно повинні звертатися до правоохоронних органів

Гончар Євгенія

Автор : Гончар Євгенія

2 100 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *