Якість молочної продукції як запорука здорового харчування

Якість молочної продукції як запорука здорового харчування

Одним з актуальних напрямків гігієни харчування є контроль якості харчової продукції. Це обумовлено рядом причин: створенням нових технологій і розширюється асортиментом продуктів, використанням харчових добавок, а також забрудненням навколишнього середовища. При цьому від якості харчових продуктів залежать нормальний розвиток організму, здоров'я і працездатність людини. До одним з найбільш цінних продуктів харчування відносяться молочні продукти.Серед них найбільш поширені: йогурти, кефір, сметана, сир, сири і різного виду десерти.  Це пояснюється тим, що у молоці і молочних продуктах міститься велика кількість повноцінних білків, жирів, вітамінів і інших найважливіших елементів. Його використовують для профілактики великої кількості захворювань, наприклад, кальцій, що міститься в молоці, сприяє швидкому зрощенню кісток, бере участь в роботі серця, м'язів і судин, тому споживач повинен знати основні правові аспекти споживання зазначених  продуктів харчування за для забезпечення свого здоровя та здоров'я своїх близьких.

Основні положення, які повинен знати кожен споживач зазначені в Наказі Міністерства економіки та питанням європейської інтеграції України «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами» від   11.07.2003  N 185 і які, у свою чергу, повинен дотримуватися продавець:

молоко   і   молокопродукти   розміщують   на короткострокове  зберігання негайно при температурі охолодження не вище  ніж  +6  град.C.

морозиво  зберігають у низькотемпературних прилавках-холодильниках при температурі, яка може коливатися -14 град.C … -12 град.C, не більше 48 годин.

яйця  курячі  харчові  зберігають  окремо від пахучих і відкритих (не   захищених   обгорткою,   упаковкою,  герметичною розфасовкою) товарів,  які  легко  передають  запахи  та  можуть забруднюватись патогенними мікроорганізмами.Яйця,  які  вже  зберігалися  у  холодильниках та на складах, повторному охолодженню не підлягають.

масло коров'яче вершкове і маргарин  зачищають  від  штафу (поверхневого шару) з усіх боків, розділяють моноліт на менші частини.

молоко  і молокопродукти відпускають споживачам тільки свіжими,    у    належному    товарному    вигляді,   без   зайвих (непередбачених)  технологічних  матеріалів і відходів нехарчового призначення, належним чином упакованими.

забороняється продаж сирів із запліснявілою шкоринкою, крім  тих, що дозрівають за участю слизу. Сичужні сири відпускають із шкоринкою.

 здійснюючи  продаж  товару  без нарізування, за згодою споживача додають  не  більше двох доважків, що не перевищують 10 відсотків  загальної  маси  покупки.  Доважки  повинні відповідати ґатунку і якості товару, що відпускають.

розфасовані молокопродукти та штучні сири відпускають в упаковці  виробника.  За  бажанням  споживача  ці товари додатково обгортають або упаковують.

яйця  курячі  харчові  перевіряють  на наявність штампа категорії, забрудненість  і  цілість шкаралупи, вагу одного яйця, міцність жовтка,  густоту білка, розмір повітряної камери (пуги). Яйця курячі нерозфасовані споживач відбирає самостійно або  за  допомогою продавця,  який  не  проводить  розрахунки  за готівку.

Категорично забороняється:

1) продаж сирів із запліснявілою шкоринкою, крім  тих, що дозрівають за участю слизу. Сичужні сири відпускають із шкоринкою.

2) продаж  технічних  і харчових неповноцінних курячих яєць та яєць качок і гусей.

ПРОДАЖУ НЕ ПІДЛЯГАЮТЬ за властивими дефектними ознаками:

молоко з кислим і пригорілим присмаком; з ослизлою, тягучою і густою  консистенцією;  з  піною  під  шаром  вершків;  з ознаками бродіння;   з   домішками   молозива;  творожистою  консистенцією; фальсифіковане; дієтичні  кисломолочні  продукти з перекислим або невираженим (прісним),   маслянокислим,  металевим,  пліснявим  присмаком;  зі щілинами,  рідкою,  тягучою, спученою консистенцією; із грудочками сиру і виділеннями сироватки та газоутворенням;

сметана  з  кислим,  сальним, дріжджовим, прогірклим смаком і запахом;   з   ослизлою,  тягучою,  комкуватою,  сирною,  пінистою консистенцією;   зі   сторонніми   домішками   та  сироваткою,  що виділилася;

кисломолочні  сири  та  сиркові маси з невираженим або кислим присмаком;  з  нечистим  кольором  та без жовтуватого відтінку; із грубою  крупчатою,  крихкою,  тягучою,  ослизлою  консистенцією та невластивим  присмаком  і  запахом (природний колір сиру "Зелений" сіро-зелений);

масло  коров'яче  вершкове зі сторонніми домішками, ушкоджене плісенню, з крихкою консистенцією, гнилісним, прогірклим, сальним, іншим невластивим присмаком і запахом;

масло топлене за наявності сколотин і розсолу;

маргарин з присмаком гіркоти, з вираженим металевим, сальним, сирним  або  кислим  присмаком  і запахом, з борошняною або сирною консистенцією, з вологою, що стікає;

сири,  які  мають  порушення  форми,  розпливчасті,  здуті, з грубою,   товстою,   слабкою,   ослизлою,  підпрілою  кірочкою,  з тріщинами  і лишайними плямами; блідого та нерівномірного кольору, з  відсутнім  малюнком  або  його дефектами; ушкоджені підкорковою плісенню  (крім  тих, що дозрівають за участю слизу), з гнилісними колодязями, заражені сирним кліщем;

яйця   курячі   харчові,   поверхня  яких  забруднена  більше допустимих норм, з дефектами бою, харчові неповноцінні та технічні яйця  (з  непрозорим  на просвіт умістом, з пліснявими плямами під шкарлупою,  з  присохлим жовтком, із змішаними білком і жовтком, з кровоносними   судинами  у  вигляді  кільця  на  поверхні  жовтка, міражні), з різким запахом сірководню;

дитяче  харчування  без  позначення  на етикетках (упаковках) складу,   способу   приготування,   призначення  до  використання, термінів  і  умов  зберігання;  із  зміненим кольором, невластивим запахом, з присмаком гіркоти;

згущені   молочні  консерви  без  етикеток,  у  немаркованих, іржавих,  деформованих,  з  порушеною  герметичністю  і  бомбажних банках;

сухе  молоко  і  вершки  пожовклі,  з  невластивим запахом, з присмаком гіркоти;

майонез  з  неоднорідною  консистенцією,  ознаками  бродіння, присмаком  гіркоти  (у  майонезі всіх видів допускаються поодинокі бульки повітря);

морозиво  з грубою, густою, пухкою, тістоподібною і пліснявою консистенцією, із згустками та грудочками льоду, жиру, желатину, з нерівномірним  кольором  та глазур'ю, з кормовим, кислим, гірким і металевим  присмаками  та  з  ознаками розморожування і повторного заморожування.

Отже, всі молочні продукти повинні відповідати зазначеним вимогам, у разі порушення Ваших прав, як споживача, обов'язково звертайтесь до відповідних органів контролю та якості.

Споживайте продукти з дотриманням норм законодавства та будь-те здорові!!!

Гончар Євгенія

Автор : Гончар Євгенія

2 740 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *