Як працювати з етнічними меншинами? Досвід Канади

Як працювати з етнічними меншинами? Досвід Канади

У Харкові 20-21 жовтня пройшла Міжнародна конференція «Посилення правової спроможності громад». Її учасники, канадські лідери юридичного клінічного руху з округу Онтаріо Мішель Лірінг та Х'ю Тай, завітали і до Юридичної клініки НЮУ ім. Ярослава Мудрого. Під час двогодинної зустрічі було обговорено серед інших і питання роботи клініцистів з представниками національних та етнічних меншин. Канадські колеги поділилися власним досвідом з цього питання.

Як працювати з етнічними меншинами? Досвід Канади

«Дуже часто представники меншин походять з країни жорстоких режимів, а тому не мають довіри до влади, правосуддя та юристів взагалі», – зазначив виконавчий директор Гамільтонської громадської юридичної клініки, Х'ю Тай. Представники етнічних меншин часто потребують правової допомоги, але до них необхідно завжди знаходити власний підхід. Містер Тай зазначив, що дуже важливим є заробити довіру клієнта, його впевненість у якості правової допомоги. Проте клініки округу Онтаріо, що славляться своїми новаторськими ідеями, пішли далі. Вперше саме в Гамільтонській громадській юридичній клініці було створено посаду посередника для представників меншин.

«Ми вирішили найняти на роботу представника етнічної меншини, який вже давно проживає у Канаді, на повний робочий день», -розповів містер Тай. Таким чином посередник полегшував спілкування між представниками клініки та клієнтом, давав розуміти, що юристи, які там працюють, варти довіри. «У нас були навіть випадки, коли клієнт відмовлявся говорити без посередника», ­ здивував нас гість у відповідь на питання скільки зустрічей зазвичай потрібно з клієнтом для того, щоб отримати їх довіру та впевненість.

Як працювати з етнічними меншинами? Досвід Канади

Ще одним напрямком діяльності у цій сфері стало просування власних послуг у Центрах міграції. Містер Тай зазначив, що ці Центри адаптують представників різних етносів до життя у Канаді, а тому вони довіряють їм. Рекомендація таких закладів зазвичай надає представникам меншин впевненість у порядності представників юридичної професії.

Також директор Гамільтонської громадської юридичної клініки розповів про власний досвід роботи у Банках їжі. Ці заклади часто відвідують представники меншин, оскільки вони надають безкоштовне харчування. Представники клінічного руху працюють у Банках їжі на волонтерських засадах та намагаються допомогти якомога більшій кількості з них.

Як працювати з етнічними меншинами? Досвід Канади

Проблема етнічних меншин близька також і Україні, а тому обмін досвідом з іноземними колегами став цікавим як для студентів-клініцистів, так і для представників організації «Інформаційний Ресурсний Центр «Правовий простір»», Анни Мартинюк та Володимира Орловського, які також були присутні на зустрічі. Також до нас завітав виконавчий директор Асоціації юридичних клінік України, Андрій Галай, та керівник юридичної клініки Донецького національного університету, Микола Удод.

Джулія Липало

Автор : Джулія Липало

1 934 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *