З перших уст. Клінічний рух Канади.

З перших уст. Клінічний рух Канади.

Під час Міжнародної конференції «Посилення правової спроможності громад», що проводилася у Харкові 20-21 жовтня, канадські лідери юридичного клінічного руху з округу Онтаріо Мішель Лірінг та Х'ю Тай, завітали і до Юридичної клініки НЮУ ім. Ярослава Мудрого. Упродовж кількагодинного круглого столу представники українського клінічного руху між іншим обговорили і питання діяльності юридичних клінік Канади у перспективі майбутньої співпраці.

З перших уст. Клінічний рух Канади.

«Перш за все варто згадати, що юридичні клініки у провінції Онтаріо відрізняються від усіх інших світових моделей», – зазначила Мішель М. Лірінг, співробітниця Гамільтонської громадської юридичної клініки, професійний юрист, яка зараз отримує ступінь доктора юридичних наук. Вона зазначила, що у Канаді існують дві моделі юридичних клінік: студентські клініки, які працюють при юридичних факультетах та школах, а також громадські юридичні клініки, що фінансуються з місцевих бюджетів та у яких працюють професійні юристи.

 З перших уст. Клінічний рух Канади.

Студентські юридичні клініки за своєю структурою дуже схожі на клініки українського зразку, проте саме досвід громадських юридичних клінік є надзвичайно корисним для України. Свою діяльність вони зосереджують на 3 головних напрямках: надання консультацій населенню, проведення правопросвітніх заходів та юридичні дослідження найбільш нагальних проблем суспільства з метою реформування системи.

Цікавими є особливості освітніх заходів у юридичних клініках округу Онтаріо. Юристи виробили курс лекцій для людей, що працюють у сфері обслуговування та з багатьма клієнтами, наприклад, медсестри, касири, бібліотекарі, для того щоб надати їм можливість розпізнати у людини проблему саме правового характеру та направити її до громадської юридичної клініки. «Саме з такими людьми зазвичай діляться своїми проблемами», – розповідає місіс Лірінг, юрист з багаторічним стажем.

З перших уст. Клінічний рух Канади.

Проте, найбільш важливим у сфері досвіду для українських клініцистів є саме проведення досліджень нашими канадськими колегами. «У кожній країні є свої суспільні проблеми, Канада не є виключенням. Це перш за все проблеми бідності, доступу до правосуддя та захисту власних прав», – інформують нас юристи Гамільтонської громадської юридичної клініки. Для того, щоб дослідити цю проблему канадські юристи вирішили створити громадські групи обговорення. Вони зібрали населення різної вікової, статевої та класової приналежності з метою отримання найбільш повної картини суспільної ситуації. У порядку анонімних опитувань також було визначено, які проблеми життя вони вважають найбільш нагальними. «Це дало нам можливість широко розглянути контекст причин та передумов суспільних явищ. Саме на цій базі ми формуємо пропозиції до уряду», – розповідає місіс Ліринг, юрист-клініцист з Онтаріо. У Канаді в останні 10 років сформувалася традиція висування юристів-клініцистів та інших громадських діячів на високі державні посади, бо саме вони можуть дивитися на проблему з середини та вирішувати її досить нестандартними методами.

Система громадських клінік повністю відділена від студентських юридичних клінік, проте не варто думати, що громадські юридичні клініки не доступні для студентів. «Кожного року ми набираємо 3-4 студенти на конкурсній основі для проходження практики», – розповіла місіс Лірінг. «Молоді кадри завжди приносять із собою ентузіазм, заряд позитиву та багато нових ідей, а тому навіть для досвідчених юристів дуже важлива співпраця з молоддю», ­ додала співробітниця Гамільтонської громадської юридичної клініки.

Зустріч з канадськими юристами-клініцистами була надзвичайно цікава для українців, що просувають клінічний рух. Так Андрій Галай, виконавчий директор Асоціації юридичних клінік України, який також відвідав наш захід, був глибоко вражений методикою проведення досліджень та наполягав на необхідності застосування таких новинок в Україні.

Джулія Липало

Автор : Джулія Липало

2 351 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *