Як виселити колишнього чоловіка

Як виселити колишнього чоловіка

Сьогодні досить поширена я практика, коли після розірвання шлюбу колишній член подружжя не бажає виселятися з квартири. Отримати субсидію без довідки про його доходи ви не можете, а тому ви змушені йти на контакт і просити надати відповідні документи. Але що робити, якщо вам це набридло, або якщо колишній (колишня) просто не йдуть на контакт?

vyselyty_cholovyka

Сьогодні в Україні діють положення статті сьомої Закону України „Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”, де зазначено зняття з реєстрації місця проживання здійснюється на підставі: заяви особи або її законного представника; судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою; свідоцтва про смерть;  у разі для проживання або перебування особи у спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту. Сьогодні ми розглянемо саме позбавлення права користування жиловим приміщенням через суд.

Якщо ви співвласники

Пересвідчитися і перевірити це можливо уважно прочитавши договір купівлі-продажу, договір дарування чи зробити витяг з Реєстру прав власності на нерухоме майно. На жаль, позбавити права власності в примусовий спосіб можливо через суд на підставі положень статті 385 Цивільного кодексу України. В інших випадках ми говоримо про позбавлення права користування, виселення чи знятті з місця реєстрації.

Виселення особи з квартири, яка знаходиться у вашій приватній власності

Відповідно до частини першої статті 405 Цивільного кодексу України члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Власник визначає яке житлове приміщення вони мають право займати. Відповідно до ч.2 наведеної статті член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Звичайно, що автоматично відсутній член сім’ї не позбавляється своїх прав, для цього власнику потрібно звернутися до суду. Обгрунтування цього права ми знаходимо в статті 391 Цивільного кодексу України, оскільки власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Як виселити колишнього чоловіка

Як видно з цих положень, особа має не проживати разом з вами в вашій квартирі як мінімум один рік. Також в суді потрібно буде навести докази цього. У судовій практиці найпоширенішими є показання свідків (сусідів чи інших мешканців квартири; складені акти організацією, на балансі якої перебуває будинок (ЖЕК, ОСББ і т.д.), про відсутність особи за місцем проживання). У позовній заяві ви вкажете строк, протягом якого особа не проживає у квартирі і вам необхідно мати на увазі, що це потрібно довести суду. Тобто, у вас повинно бути декілька вищенаведений актів, зроблених з певною періодичністю (місяць або два).

Якщо квартира знаходиться в державній чи комунальній власності

Відповідно до ст. 71 Житлового кодексу УРСР право користування  жилим приміщенням зберігається за відсутнім протягом шести  місяців без поважних причин. Поважними причинами відсутності закон називає: призову на військову службу; тимчасового виїзду з постійного місця проживання у зв’язку з навчанням чи роботою; влаштування  дитини на  виховання; виїзду  у  зв'язку  з  виконанням  обов'язків  опікуна чи піклувальника; влаштування    непрацездатних    осіб; виїзду  для   лікування; взяття під варту або засудження до арешту.

Як виселити колишнього чоловіка

Відповідно до ст. 72 ЖК визнання особи такою,  що втратила право  користування  жилим приміщенням  внаслідок  відсутності  цієї  особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

Також хотілося б додати, що якщо у вас є компрометуючі матеріали щодо поведінки колишнього чоловіка (часто знаходиться в нетверезому стані, хуліганить і т.п.), то їх також слід використати. Але тоді Ви можете пред’явити до суду позов про виселення особи за статтею.116 Житлового кодексу у зв’язку з систематичним порушенням правил співжиття з вами, що робить неможливим проживання з цією особою в квартирі, а заходи громадського впливу та запобігання не дали результатів. Однак, знову вам необхідно довести ці факти у суді, тобто зібрати достатньо доказів, що будуть свідчити про порушення правил співжиття (вчинення сварок, застосування фізичного чи психологічного насильства). Наприклад, постанови про притягнення до адміністративної відповідальності та ін.)

Будьте уважні, позовна заява про визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням має містити посилання на Конституцію України; Житловий кодекс УРСР, Цивільний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України, Закон України „Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”, та інших нормативно-правових актів України з житлових питань.

Отже, хоча Конституція України у статті 47 наголошує, що кожна особа має право на житло, проте на підставі закону та за рішенням суду можливо вирішити проблему виселення колишнього чоловіка. Також закон встановлює, що зберігається житло в державному та комунальному житловому фонді за тимчасово відсутніми громадянами протягом шести місяців (ст. 71 ЖК УРСР), а за членами сім’ї власника приміщення протягом одного року (ст. 405 ЦК України). А тому не проживання у жилому приміщенні понад встановлений строк без поважних причин, дають підстави для визнання цих осіб в судовому порядку такими, що втратили  права користування ним (ст. 72 ЖК УРСР, ст. 405 ЦК України).

Замковий Володимир

Автор : Замковий Володимир

4 527 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *