Як реалізувати сертифікат на компенсацію за втрачене житло?

Як реалізувати сертифікат на компенсацію за втрачене житло?

На основі Постанови Кабінету Міністрів України від 30 травня 2023 р. № 600 «Про затвердження Порядку надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна» та Закону України  2923-IX прийнятий від 23.02.23 «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» для використання житлового сертифікату на придбання об’єкта житлової нерухомості (далі – житловий сертифікат) потрібно слідувати наступному алгоритму.  

Крок 1 – Вибір житла

Завдяки наявності сертифіката, є можливість придбати житло як на первинному, так і на вторинному ринку нерухомості. Цей документ відкриває широкий спектр можливостей, дозволяючи придбати квартиру або будинок в будь-якому населеному пункті країни, за винятком окупованих територій та громад, які знаходяться в зонах активних бойових дій.

Відповідно до Закону України “Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України” пошук та вибір квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі такого приміщення/будинку, що буде споруджений у майбутньому) здійснюється отримувачем компенсації самостійно.

Вибір квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі такого приміщення/будинку, що буде споруджений у майбутньому) здійснюється на території будь-якої територіальної громади України, крім:

1) тимчасово окупованої Російською Федерацією території України, визначеної відповідно до Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”;

2) територій територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованих територій.

Не допускається фінансування придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) з використанням житлового сертифіката у разі, якщо:

1) щодо замовника будівництва порушено провадження у справі про банкрутство;

2) замовник будівництва перебуває у стані припинення шляхом ліквідації;

3) у замовника будівництва відсутнє право на виконання будівельних робіт на відповідному об’єкті.

Крок 2 – Реалізація житлового сертифіката

Після вибору житла, яке особа має намір придбати з використанням житлового сертифіката, треба подати до виконавця програми – Мінінфраструктури  за допомогою послуг “Укрпошти” звернення про фінансування придбання житла у розмірі, визначеному в житловому сертифікаті, за вибором: через нотаріуса, центр надання адміністративних послуг, органи соціального захисту населення, засобами Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

Згідно із п. 44 Порядку, у зверненні про фінансування придбання житла зазначаються такі відомості:

– відомості щодо житла, яке отримувач компенсації має намір придбати з використанням житлового сертифіката (адреса, площа, кількість кімнат);- попередньо узгоджена з власником ціна такого житла (*Під час визначення вартості житла, яке придбається з використанням житлового сертифіката, не враховуються витрати, пов’язані із сплатою встановлених законодавством податків та обов’язкових платежів);

– відомості щодо житлового сертифіката (номер та дата, сума компенсації);

– інформація щодо засобів зв’язку з отримувачем компенсації (номер телефону, поштова адреса, електронна адреса).

У разі подання звернення про фінансування придбання житла через нотаріуса, центр надання адміністративних послуг, органи соціального захисту населення суб’єкт, який отримав звернення:

1) встановлює особу заявника;

2) заповнює звернення про фінансування придбання житла, яке формується засобами Порталу Дія;

3) видає заявнику примірник звернення про фінансування придбання житла з відміткою про його реєстрацію у Реєстрі пошкодженого та знищеного майна із зазначенням реєстраційного номера звернення про фінансування придбання житла в цьому Реєстрі.

Підтвердження можливості фінансування придбання житла з використанням житлового сертифіката є дійсним протягом 30 календарних днів з дня прийняття рішення про надання отримувачу компенсації такого підтвердження. На цей час грошові кошти в розмірі компенсації, що визначені у відповідному житловому сертифікаті, резервуються.

Після спливу цього строку, у разі, коли отримувач компенсації не здійснив подальших дій, відповідно до вимог цього Порядку вважається, що звернення про фінансування придбання житла відкликано.

 Крок 3 – Очікування на результат розгляду звернення

Звертаємо увагу, що відповідно до п. 46 Порядку Мінінфраструктури один раз на п’ять днів (робочих) розглядає звернення про фінансування придбання житла в порядку черговості їх надходження, яка формується автоматично програмними засобами Реєстру пошкодженого та знищеного майна, з урахуванням пріоритетного права на отримання компенсації. 

Крок 4 – Посвідчення договору у Нотаріуса

Договір про придбання житла з використанням житлового сертифіката (далі – договір про придбання житла) підлягає нотаріальному посвідченню. Відповідно до пункту 53-60 Порядку надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна під час посвідчення (або до посвідчення) договору про придбання житла нотаріусом перевіряється наявність факту державної реєстрації припинення права власностіотримувача компенсації на знищений закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт незавершеного будівництва, за який надаються кошти компенсації, у зв’язку з його знищенням.

Нотаріус одночасно з посвідченням договору про придбання житла:

– накладає заборону відчуження нерухомого майна, що придбається з використанням житлового сертифіката, строком на п’ять років;

– вносить відомості в Реєстр пошкодженого та знищеного майна: реквізити підписаного договору про придбання житла, банківські реквізити продавця (продавців) для оплати, вартість житла за договором, суму для оплати за житловим сертифікатом, ім’я та прізвище продавця об’єкта нерухомого майна.

Перерахування коштів компенсації на рахунок продавця об’єкта нерухомого майна виконавцем програми протягом п’яти днів (робочих) з дня внесення даних про договір нотаріусом до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Чи потрібно відмовлятися від пошкодженого/знищеного майна?

Відповідно до п. 12 Порядку заява про надання компенсації є приєднанням отримувача компенсації до договору про відступлення державі/територіальній громаді права вимоги до Російської Федерації щодо відшкодування збитків за знищений об’єкт нерухомого майна, завданих внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, в обсязі отриманої компенсації, форма якого наведена в додатку 2.

Договором про відступлення права вимоги встановлюється, що моментом переходу права вимоги від отримувача компенсації до держави/територіальної громади є факт зарахування грошових коштів на рахунок отримувача компенсації або на рахунок продавця об’єкта нерухомості.

Моментом укладання цього договору є прийняття від отримувача заяви про надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна, яка подається до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна, уповноваженої розглядати заяви на відповідній території, за вибором заявника:

1) в електронній формі – засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія);

2) у паперовій формі – через центр надання адміністративних послуг, орган соціального захисту населення або нотаріуса.

Таким чином, отримувач відступає державі/територіальній громаді, а держава/ територіальна громада відповідно набуває право вимоги до Російської Федерації щодо відшкодування збитків за знищений об’єкт нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, в обсязі отриманої компенсації.

Тобто, іншими словами, для того, щоб скористатися компенсацією, необхідно приєднатися до договору про відступлення права власності на попереднє майно, яке було знищено внаслідок агресії рф.

Avatar

Автор : Керімов Тамєрлан

432 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *