Несплата аліментів під час дії воєнного стану: особливості та відповідальність

Несплата аліментів під час дії воєнного стану: особливості та відповідальність

Статтею 180 Сімейного кодексу України (далі – СК України) закріплено обов’язок батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Одним із способів виконання такого зобов’язання є сплата аліментів.

З 24 лютого 2022 року в Україні діє воєнний стан, що певним чином впливає на всі сфери суспільного життя. Через це для багатьох актуальним є питання щодо того, які особливості несплати аліментів під час дії цього правового режиму та яка відповідальність передбачена за це.

Обов’язок сплати. Слід зауважити, що закон вимагає сплати аліментів під час дії воєнного стану. До того ж, навіть за таких умов законодавством не заборонено звернення стягнення на дохід боржника (заробітну плату, пенсію, стипендію тощо), якщо ці кошти зараховуються для погашення заборгованості за аліментами.

Щоправда, пунктом 10-2 Розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» забороняється відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на тимчасово окупованих територіях України у період такої окупації.

Відповідальність. Слід наголосити, що за несплату аліментів українським законодавством передбачена цивільна (стаття 196 СК України), адміністративна (стаття 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та кримінальна (стаття 164 Кримінального кодексу України) відповідальність. Дія воєнного стану не є фактом, який пом’якшує або звільняє від відповідальності за несплату аліментів, а отже відповідальність буде така ж, як і в мирний час.

Як і до введення воєнного стану, у разі несплати аліментів із заборгованістю, що в сукупності перевищує суму таких платежів за 4 місяці (або 3 місяці – якщо дитина з інвалідністю чи тяжко хвора), державний виконавець може накладати на боржника й інші обмеження його прав. Зокрема обмеження щодо виїзду за межі України, керування транспортними засобами (з винятками), полювання тощо (частина 9 статті 71 Закону України «Про виконавче провадження»). Щоправда, на період дії воєнного стану зупиняється дія постанов державних виконавців про накладання обмежень у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, спорядженими гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії (пункт 10-2 Розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження»).

Несплата аліментів військовослужбовцем. Слід згадати, що служба в лавах Збройних Сил України не звільняє від обов’язку сплати аліментів, а також від відповідальності за їх несплату. Пунктом 8 Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року № 146 встановлено, що з військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, інших виплат, установлених законодавством, зокрема додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану, крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

Так само служба іншого з батьків у Збройних Силах України не перешкоджає можливості подати заяву до суду про видання судового наказу чи позовної заяви про стягнення аліментів.

Втрата роботи під час дії воєнного стану. Достатньо поширеними є випадки втрати громадяни роботи під час дії воєнного стану, через що боржники заявляють про необхідність звільнення їх від зобов’язань по утриманню дитини. Однак слід зазначити, що втрата джерела доходу не є підставою для звільнення від сплати аліментів, навіть якщо така втрата сталася під час дії воєнного стану. У цій частині норми щодо сплати аліментів не зазнали жодних змін і, як у мирний час, особа, яка не має джерела доходу, може сплачувати аліменти в розмірі, який визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості (частина друга статті 195 СК України).

Висновок. Навіть під час дії воєнного стану від боржників вимагається виконання зобов’язань по утриманню дитини. Також не звільняє від сплати аліментів ані служба у війську, ані втрата працевлаштування.

На час дії воєнного стану не заборонено накладати стягнення на дохід боржника по сплаті аліментів. Відповідальність за невиконання зобов’язань по утриманню дитини залишається також ж, як і в мирний час.

Однак законодавством встановлено деякі особливості стосовно здійснення виконавчих дій на тимчасово окупованих територіях, а також передбачено зупинення дії постанов державних виконавців про накладання окремого виду обмежень на боржника.

Автор: Олександр Скубак

Avatar

Автор : Керімов Тамєрлан

1 309 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *