Пенсії по втраті годувальника: чи залежить від часу народження дитини?

Пенсії по втраті годувальника: чи залежить від часу народження дитини?

Через збройну агресію рф Україна зазнає значних руйнувань. Багато дітей втрачають своїх батьків і втрачають не лише найближчих людей, а й будь-які можливості для повноцінного життя. У зв’язку із цим останнім часом актуальним стало питання щодо пенсії по втраті годувальника.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон України №1058-IV) право на пенсію по втраті годувальника мають члени сім’ї померлого, які є непрацездатними і які перебували на його повному утриманні, і таке утримання було постійним і єдиним джерелом доходу та існування.

Особи, які за відповідних умов, мають право на пенсію:

1. Дружина, чоловік, батько та мати – якщо вони мають інвалідність або досягли пенсійного віку та мають страховий стаж. 

2. Діти померлого годувальника, зокрема діти, які народилися до збігу 10 місяців, з моменту смерті годувальника. 

3. Діти, які навчаються у закладах вищої освіти, професійно-технічних і загальноосвітніх закладах. 

4. Діти-сироти. 

5. Чоловік або дружина, у разі їх відсутності – батько або мати, якщо вони не працюють, і доглядають за дитиною померлого до того моменту, як дитина досягла 8 років.

Актуальним є питання, чи залежить пенсія по втраті годувальника від часу народження дитини?

19 жовтня 2022 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду зробив висновок у справі №420/5/22, яка стосується особи, що має право на пенсію по втраті годувальника. 

У справі № 420/5/22 було зазначено: «..з урахуванням наданих Пенсійним фондом України роз`яснень, ГУ ПФУ в Запорізькій  області прийнято рішення від 23.11.2021 № 15605001165 про відмову у призначенні пенсії, з підстав того, що дитина народилась після спливу 10 місяців з дня смерті годувальника». Позивачка оскаржила дане рішення до суду. 

Суд першої інстанції дійшов до висновку, що відмова Пенсійного Фонду України є протиправною, адже і жінка, і дитина померлого годувальника мають право на таку пенсію відповідно до ст. 36 Закону України №1058-IV.

Проте, суд апеляційної інстанції скасував рішення суду першої інстанції. Дана постанова була вмотивована тим, що померлий чоловік не був годувальником дитини, так як дитина народилася після спливу 10 місяців з дня його смерті. 

Верховний Суд, у свою чергу, таке рішення апеляційного суду скасував і поновив постанову першої інстанції. Своє рішення Верховний Суд у складі суддів Касаційного адміністративного суду обґрунтував наступним чином: 

– кожна пара має право зачати дитину за допомогою репродуктивної медицини відповідно до ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року (далі – Конвенція), адже такий вибір є одним із видів вираження сімейного життя; 

– суд не може втручатися у такі рішення, адже це є прямим порушенням ст. 8 Конвенції, яка зазначає, що кожен має на повагу до свого приватного, особистого та сімейного життя. Однак, є випадки, коли державним органам влади необхідно втрутитися. Зокрема, у справах, які стосуються захисту національних інтересів і громадської безпеки суспільства;

– пріоритетна увага приділяється забезпеченню інтересів дитини, незважаючи на те державними чи приватними установами здійснюється така реалізація.

Колегія суддів зробила такі висновки: дитина, яка народжена за допомогою репродуктивної медицини по спливу 10 місяців з моменту смерті одного з батьків, має право на пенсію по втраті годувальника.

Також Касаційний адміністративний суд у цій постанові зазначає, що розмір пенсії у зв`язку з втратою годувальника визначається згідно із частини 1 статті 37 Закону№1058-IV в розмірі: 

«1. На одного непрацездатного члена сім`ї – 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника; 

2. На двох і більше непрацездатних членів сім`ї – 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками”.

Отже, виходячи зі змісту Закону України №1058-IV та Постанови Касаційного Адміністративного Суду від 19 жовтня 2022 року пенсія по втраті годувальника не залежить від часу народження дитини.

Ключові слова: пенсія, втрата годувальника, репродуктивна медицина, Пенсійний Фонд України, Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод

Автори: Кшевінська Катерина та Титов Максим

Avatar

Автор : Потапова Лоліта

817 переглядів

1 коментарій

  • Avatar
    Veron 11.01.2024 at 23:00 | Відповіcти

    Доброго дня.
    Допоможіть мені будь-ласка у деяких питаннях?
    Мій колишній чоловік вважається безвісти зниклим військовим, в нас 2є спільних дітей я одружена вдруге і ми маємо статус багатодітної сім’ї.
    Колишній також одружився вдруге і має ще одну дитину.
    Його жінка отримає грошове забезпечення у звязку з безвісти зниклим.
    Я подала на аліменти і отримала поки що один раз виплату.

    Питання чи можу я подати дітям на пенсію у зв’язку із втратою годувальника чи вплине це на виплати по аліментах.

    Що краще оформити пенсію чи отримувати аліменти в розмірі 1/3 від усіх видів доходу?

    Чи можливо до аліментів оформити ще й частку з грошового забезпечення по безвісти?

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *