Удосконалення механізму працевлаштування іноземців в Україні та українців за кордоном

Удосконалення механізму працевлаштування іноземців в Україні та українців за кордоном

Після початку повномасштабного російського вторгнення на територію України чимало українців були вимушені залишити свої домівки та виїхати за кордон, аби убезпечити себе та своїх близьких. Разом із тим гостро постало питання працевлаштування українців за кордоном.

В умовах війни ще більш актуальним стало питання удосконалення механізму працевлаштування іноземців в Україні з метою залучення іноземних інвестицій в економіку України, активізації ринку праці, а також покращення умов реалізації іноземцями права на працю. Варто зауважити, що трудова міграція – це поширена світова практика, яка обумовлена економічними проблемами конкретної особи або навіть держави, і в епоху суцільної глобалізації це явище перетворилося на буденність.

21 вересня 2022 року Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні» (на сьогоднішній день ще не набрав чинності), за який проголосували 266 народних депутатів. Відповідний законопроєкт № 5795 опрацьовувався Комітетом з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, а також із представниками центральних органів виконавчої влади як головний.

У пояснювальній записці до законопроєкту законотворці обґрунтували необхідність прийняття акту тим, що в Законі України «Про зайнятість населення» було виявлено низку неузгодженостей, зокрема в частині видачі, продовження дії та скасування дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні, а також неоднозначного тлумачення окремих положень Закону.

Законопроєктом №5795 передбачається:

– спрощення процесу забезпечення потреби українських роботодавців у робочій силі шляхом застосування праці іноземців та осіб без громадянства;

– удосконалення порядку отримання або продовження дії дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства через Центр надання адміністративних послуг; відмови у видачі, продовженні дії або внесенні змін до дозволу;

– забезпечення рівних умов праці для громадян України, іноземців та осіб без громадянства в Україні;

– удосконалення вимог щодо переліку документів, необхідних для отримання або продовження дії дозволів;

– впровадження державного контролю за додержанням законодавства про зайнятість населення;

– детінізація трудових відносин.

Не менш важливим є те, що Законопроєкт №5795 забезпечує прозорість механізму посередництва при працевлаштуванні українців за кордоном: відтепер надання таких послуг буде здійснюватися після укладення відповідного договору. Суб’єкт господарювання, який виконує функції посередника при працевлаштуванні між роботодавцем і працівником, зобов’язаний консультувати громадян України з приводу переваг і недоліків працевлаштування за кордоном на безоплатній основі.

Враховуючи, що Україна знаходиться в умовах повномасштабної війни, дуже важливим є прийняття законів, які б активізували ринок праці, стимулювали зайнятість серед населення, а також поліпшували стан економіки.

Таким чином, Верховна Рада України своїм рішенням створила умови для відкритості та прозорості трудового ринку, тим самим наблизивши Україну до членства в Європейському Союзі ще на один крок. Кругообіг людського капіталу буде мати лише позитивні наслідки для економіки України, зміцнить її статус на міжнародній арені, а також стане у нагоді під час відбудови України по завершенню війни.

Ключові слова: право на працю, дозвіл на працевлаштування, працевлаштування за кордоном, трудова міграція.

Автор: Керімов Тамєрлан

Avatar

Автор : Потапова Лоліта

316 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *