Виконавчий напис: сьогоденні проблеми та їх вирішення

Виконавчий напис: сьогоденні проблеми та їх вирішення

27 липня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України  «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану» (далі – Закон України № 2455-IX), який забороняє примусове виконання рішень, боржниками щодо яких є певні особи. Ініціатива ввести в дію Закон України № 2455-IXбула ще в травні 2022 року, але з огляду пропозицій Президента України остаточне прийняття відбулося дещо пізніше.

Відповідно до пояснювальної записки Закон України № 2455-IX було ухвалено з метою забезпечення захисту національних інтересів. З метою забезпечення законних інтересів юридичних осіб, конституційних прав і свобод в умовах воєнного стану потребують врегулювання деякі питання примусового виконання рішень, зокрема, й щодо заборони примусового виконання виконавчих написів нотаріусів.

Тобто, законодавець пішов на цей крок через те, що певні території України знаходились або досі є під окупацією країни-агресора, а тому, користуючись несприятливою обстановкою, можливо заволодіти нотаріальними бланками, намагаючись використовувати їх для вчинення шахрайських цілей, зокрема і шляхом підробки виконавчих написів. Через використання таких написів у тандемі з недобросовісними приватними виконавцями може виникнути  потенційна загроза правам та інтересам громадян у довгостроковій перспективі. Тому варто було уникнути та якомога швидше урегулювання згадане питання, що й було зроблено державною владою задля безпеки громадян та цілісності країни.

Зокрема, ключовими тезами, які проголошені Законом України2455-IX, крім заборони примусового виконання виконавчих написів,є:

– не проводяться планові та позапланові перевірки приватних виконавців;

– діяльність приватного виконавця може бути зупинення на один місяць у разі виявлення порушення у сфері примусового виконання рішень;

– зупиняються виконавчі дії щодо підприємств оборонно-промислового комплексу, органи військового управління, військові частини,з’єднання, вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти, установи та організації, які входять до складу Збройних Сил України.

Крім цього, Законом України2455-IX встановлюється перелік осіб, які можуть скасувати постанову або інший процесуальний документ щодо примусового виконання, зокрема:

– за зверненням сторони виконавчого провадження (боржник, стягувач);

– за зверненням особи, права якої порушено;

– з власної ініціативи приватним виконавцем.

Такі зміни є більш позитивними, аніж навпаки, оскільки з огляду на неможливість ефективно контролювати діяльність приватних виконавців в умовах війни видається резонним те, що законодавець тимчасово обмежив права приватних виконавців, аби уникнути зловживань.

Однак, варто наголосити на тому, що відповідні зміни діють тільки до моменту припинення чи скасування воєнного стану та не є підставою для звільнення боржника від виконання своїх обов’язків.

Отже, враховуючи вищевикладене, війна в Україні зумовила суттєві тимчасові зміни і у сфері виконавчого провадження, які, як передбачається, діятимуть до припинення або скасування воєнного стану на території України з метою ефективного захисту національних і суспільних інтересів.

Ключові слова: виконавчий напис, приватні виконавці, стягнення, борг, збитки.

Автори: Дадикіна К. В., Романова А. Є.

Avatar

Автор : Потапова Лоліта

467 переглядів

2 коментарі

  • Avatar
    Крупко Іван Іванович 02.03.2023 at 11:01 | Відповіcти

    Я, Крупко Іван Іванович, зараз служу в зсу, а в мене виконавча служба забрала і доплату 30 тис.,і бойові. Це закономірно?

    Виконавчий напис: сьогоденні проблеми та їх вирішення

    Виконавчий напис: сьогоденні проблеми та їх вирішення

    Виконавчий напис: сьогоденні проблеми та їх вирішення

    • Avatar
      Потапова Лоліта 14.04.2023 at 21:16 | Відповіcти

      Вітаємо!
      Чи не могли б Ви, для всебічного розгляду Вашого звернення, уточнити, яка саме служба забрала Вашу доплату?

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *