Чи обов’язково отримувати реєстраційний номер облікової картки платника податків малолітній особі?

Чи обов’язково отримувати реєстраційний номер облікової картки платника податків малолітній особі?

Реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі – РНОКПП) – це цифровий код, який є одним із елементів Державного реєстру фізичних осіб – платників податку. Даний код надається особам задля сплати податків, а також для інших обов’язкових платежів. РНОКПП зберігається за особою протягом усього життя та є незмінним.

РНОКПП є корисним для громадян, оскільки цей номер супроводжує людину у сферах, які пов’язані із трудовими, соціальними та економічними відносинами. Також варто зазначити, що РНОКПП полегшує діяльність податкової служби, адже за його допомогою та із застосуванням відомостей Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – Державний реєстр) можна вибудувати чітку картинку щодо передбачених нарахувань та своєчасності сплати податків.

Для чого ж потрібен реєстраційний номер облікової картки платника податків?

РНОКПП фізичним особам необхідний задля наступних цілей:

– під час працевлаштування – роботодавець здійснюватиме перерахунок податків;

– ідентифікація усіх платежів податковою службою у разі якщо особа є приватним підприємцем;

– купівля-продаж певних коштовних матеріальних речей, наприклад, житла, автомобіля та ін.;

– здійснення фінансових операцій, пов’язаних зі сплатою податків;

– оформлення соціальних виплат.

У більшості з вище перелічених випадків використання РНОКПП передбачається саме для повнолітніх осіб.

Відповідно до положень Цивільного кодексу України малолітньою є особа віком до 14 років. У даному випадку ні Податковим кодексом України, ні будь-яким іншим нормативно-правовим актом не передбачено взагалі будь-яких вікових обмежень задля отримання даного номеру.

Тобто, якщо малолітня особа не має обов’язку щодо сплати податку або ж не отримує певних соціальних виплат (наприклад, виплата винагороди за особливі досягнення, оформлення путівки на відпочинок та ін.), то немає і підстав для включення відомостей про цю особу до Державного реєстру.

Якщо виникла потреба в отриманні РНОКПП, то для малолітніх осіб передбачена дещо відмінна процедура подачі та отримання документів.

Відповідно до п. 4 розділу VII Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків, – облікові картки № 1ДР малолітніх осіб (до 14 років) подаються одним із батьків (усиновителем, опікуном, піклувальником) за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного із батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника). Якщо свідоцтво про народження дитини видане не українською мовою, необхідно подати засвідчений в установленому законодавством порядку переклад такого свідоцтва українською мовою (після пред’явлення повертається) та його копію.

Майже аналогічні дії передбачені в роз’ясненні Державної податкової служби України щодо отримання документу із зазначенням РНОКПП, а саме: документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі малолітньої особи, видається одному з батьків (усиновителю, опікуну, піклувальнику) за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного з батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника), протягом трьох робочих днів з дня звернення до контролюючого органу за місцем проживання фізичної особи та може бути продовжено до п’яти робочих днів у разі звернення до іншого контролюючого органу.

Вищенаведене положення пояснюється тим, що малолітні особи не наділені повним обсягом цивільної дієздатності і не можуть самостійно вчиняти дані дії.

На сьогодні відбувається модернізація порядку подачі документів для отримання РНОКПП, зокрема можливість подати документи в електронній формі. Для цього необхідно Облікову картку № 1ДР та копії документів, необхідних для реєстрації у Державному реєстрі, подати в електронному вигляді в особистому електронному кабінеті, вхід до якого можна здійснити через офіційний веб-портал Державної податкової служби України або ж за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua.

Також на даний час можна одразу зареєструвати дитину в Державному реєстрі під час державної реєстрації народження дитини за допомогою експериментального проєкту «єМалятко». Замовлення послуг, передбачених проєктом «єМалятко», можливо лише за умови замовлення обов’язкових (базових) послуг: державна реєстрація народження та визначення походження дитини.

Якщо ж у малолітньої особи не виникла нагальна потреба в отриманні РНОКПП, то Державна податкова служба передбачає можливість реєстрації у Державному реєстрі та отримання особистого номеру під час оформлення паспорта громадянина України вперше.

Отже, малолітнім особам не обов’язково мати Реєстраційний номер облікової картки платника податків. Загалом, даний номер може бути виданий особі в будь-якому віці у разі виникнення нагальної потреби і чинним законодавством не регламентовано ніяких вікових обмежень щодо його отримання.

Ключові слова: малолітня особа, облікова картка, Реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Автор: Бугрик Анастасія

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

2 103 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *