Проект закону про зброю

Проект закону про зброю

Відповідно до статті 93 Конституції України, статей 11 та 12 Закону України «Про статус народного депутата України» в порядку законодавчої ініціативи 4 листопада 2020 року до Верховної Ради України було   вносено на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї».

Згідно із проектом Закону він направлений на врегулювання відносин, що виникають у сфері обігу в Україні цивільної вогнепальної зброї, бойових припасів до неї, а також конструктивно схожих зі зброєю та бойовими припасами виробів, та визначає правовий режим власності на цивільну зброю тощо.

Відповідно до законопроекту зброя – це пристрій або предмет, спеціально виготовлений, конструктивно призначений та технічно придатний (або може бути легко пристосований) для знищення, ураження, ушкодження або заподіяння іншого руйнівного впливу на живі чи неживі об’єкти та цілі, та який не має іншого прямого виробничого чи господарсько-побутового призначення.

У цивільному обігу перебуває вогнепальна зброя та бойові припаси до неї, які належать фізичним та юридичним особам, за винятком зазначеним у проекті Закону. Також проект Закону визначає перелік забороненої до цивільного обігу вогнепальної зброї, бойових припасів до неї, частини зброї та додаткового обладнання до зброї.

Також відповідно до проекту Закону передбачено право отримання Посвідчення власника зброї у якому зазначаються категорії зброї, яку може набути власник Посвідчення.

Таке право матимуть дієздатні громадяни України які:

– не мають медичних протипоказань;

– не мають судимості, що погашена чи знята у встановленому законом порядку за злочини передбачені Розділами І, ІІ, ІІІ, ІV, VІ, ІХ, ХІІ, ХІІІ, ХІV, XV, XVII, XVIII, ХІХ, ХХ Особливої частини Кримінального кодексу України (крім реабілітованих);

– не притягалися до адміністративної відповідальності протягом останнього року за частиною третьою, четвертою статті 126, статтями 130, 17219, 17220, 173, 1732, 1733, 174, 1831, 1843, 185, 186, 1868, 187, 190-1956, 203, 2031, 2041, 2042-2044 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Таким чином, розроблення проекту Закону України «Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї» обумовлене необхідністю законодавчого регулювання відносин, що виникають під час обігу в Україні цивільної вогнепальної зброї, бойових припасів до неї, а також конструктивно схожих зі зброєю та бойовими припасами виробів.

Проект Закону про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї

Автор: Гахраманова Ілаха

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

483 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *