Робота переможця Всеукраїнського конкурсу есе «Моя фінансова грамотність»

Отримали дивний лист з «позовною заявою», що робити?

 Моя фінансова грамотність

Для мене фінансова грамотність це – розвиток людського потенціалу, вміння ефективно управляти особистими фінансами, оптимізувати співвідношення між заощадженнями і споживанням, можливість приймати обґрунтовані рішення щодо фінансових продуктів і послуг та усвідомлено нести відповідальність за такі рішення.

Для початку, фінансова грамотність потрібна будь-якій людині щоб вміло та грамотно користуватися власними надходженнями й швидко підвищувати свій матеріальний достаток.  Базові знання фінансів допоможуть  у вирішенні багатьох задач пов’язаних з плануванням сімейного бюджету, управлінням власних витратами, заощадженням коштів.

Я розумію поняття фінансової грамотності перш за все як уміння заощаджування, уміння витрачати та уміння заробляти.

Ні для кого не є секретом, що кожний з нас хоче мати власну квартиру, автомобіль, забезпечити свій достаток та добробут своїх дітей, їздити на дорогий відпочинок. Але для того, щоб отримувати задоволення від життя, достатньо просто знати, як розпоряджатися своїми грошима. Тобто бути фінансово грамотним.

Сьогодні безліч людей не вміють і не навіть поняття не мають як правильно керувати своїми фінансовими надходженнями, оскільки у них немає відповідних знань, відповідно вони не можуть і для своїх дітей правильно сформувати ставлення до грошей.

Вміння керувати своїми грошовими надходженнями  – це не є вроджена здатність чи талант, це набуті знання та навики, цінності та сформовані звички.

Найчастіше дитина переймає досвід своїх батьків автоматично, саме сім’я закладає фундамент майбутньої успішності і фінансового благополуччя дорослої людини.

Чим раніше вивчити основи того, як працюють гроші, тим впевненіше й успішніше будуть надалі вестись фінансові справи. Економічна чи фінансова освіта сьогодні має актуальне значення. Інтерес до отримання фінансових навиків хочуть мати люди різного віку, і молодь, і діти, і старші люди.

Фінансове виховання, з одного боку, є самостійним типом виховання, необхідним для життя в певних умовах, а з іншого – компонент, частина загального виховання людини. Поведінка людей багато в чому залежить від економічних законів і підкоряється їм. Тому незнання законів призводить до нерозумних з погляду економіки вчинків. Проте відсутність фінансових знань у більшості людей стає на перешкоді отриманню прибутків, доходу.

На мою думку,  нашій країні не можна назвати людей фінансово підкованими, оскільки більшість із них виросла у зовсім іншу епоху і просто не звикла замислюватися про фінансове благополуччя в майбутньому. По сьогоднішній день більшість людей зберігають гроші «по-старому». Вони не звикли примножувати свій капітал, а численні обвали і кризи тільки зміцнили недовіру до банків. Українці не користуються різними фінансовими послугами. Вони просто не розуміють як  це працює, а не тому що в цьому немає потреби.

Забезпечення фінансової грамотності населення  має бути підвищенням рівня знань та поінформованості про можливі наслідки отримання фінансового продукт. Нині доводиться погодитись, що саме оцінка правового змісту документів, зокрема щодо взаємовідносин позичальника та кредитора, часто є предметом вирішення відповідних суперечок у суді.

Низький рівень фінансової освіченості – це проблема багатьох людей. Багатьом сім’ям не вдається зважено планувати свій бюджет і раціонально використовувати корисні банківські продукти. Для того щоб допомогти людям отримати фінансову стабільність та незалежність у майбутньому, розроблено та впроваджується низка програм із підвищення фінансової грамотності, що спрямовані на певні цільові групи населення.

Зараз більшість людей ставить питання: чи можливо домогтися успіхів, при цьому не маючи стартового капіталовкладення  і зв’язків в певному колі. На перший погляд, це не можливо, але це не так. Для початку людина має бути фінансово грамотною. Тільки в тому випадку, якщо людина сама має бажання змінити своє життя, вона досягне успіху. В першу чергу доведеться міняти внутрішні стереотипи і звички. Для придбання нових знань доведеться черпати інформацію з різних джерел. Цілком можливо, доведеться вкласти кошти в проходження курсів і тренінгів. Фахівці допоможуть зробити правильні висновки і розробити новий підхід до особистих фінансів.

Підсумовуючи, хочеться сказати,  що незалежно від обраної в майбутньому професії, для сучасної людини необхідним є розуміння закономірностей розвитку економіки, здатність орієнтуватися у послугах фінансових посередників та кредитних установ з метою формування оптимальної фінансової поведінки та прийняття зважених і обґрунтованих рішень при розпорядженні особистими фінансами. Тому для мене фінансова грамотність – головна складова матеріального благополуччя будь якої родини а також основа успішного фінансового майбутнього.

Саме тому, фінансова грамотність допомагає навчити людей розрізняти найбільш поширені фінансові терміни, розуміти їх зміст і грамотно оперувати ними у повсякденному житті.

 

Автор: Загородна Альбіна Юріївна – студентка юридичного факультету Національного університету біоресурсів та природокористування України

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

2 230 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *