Найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 03.11.2020 року

ТОП 3 законопроектів Верховної Ради України від 06.01.2020 року

Верховна Рада України продовжує провадити законопроектну діяльність, а з її результатами Вас і надалі ознайомлює Юридична клініка, тому пропонуємо до вашої уваги найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 03.11.2020 року:

1. Законопроект № 3890. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Прийнято в першому читанні. Даним законопроектом передбачається доповнення новим пунктом частини другої статті 46 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» щодо встановлення відповідальності підприємців, установ, організацій, які порушили санітарне законодавство, щодо пропуску, допуску особи в громадські будинки, споруди, громадський транспорт під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту.

Також пропонується внесення змін до статті 47 зазначеного Закону щодо визначення кола осіб, уповноважених виносити постанови про накладення штрафу за зазначені правопорушення.

2. Законопроект № 2679. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі.

Прийнято. Даним законопроектом передбачається оптимізація надання адміністративних послуг в актуальних умовах шляхом надання таких послуг дистанційно.

Зокрема, проектом акта передбачається надання таких послуг через Єдиний державний веб-портал електронних послуг та відповідні електронні сервіси. Також встановлюються відповідні доручення КМУ щодо впровадження надання таких адміністративних послуг.

3. Законопроект № 4051. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи.

Прийнято в першому читанні. Даним законопроектом передбачається внесення змін до Кодексу законів про працю України, Закону України «Про охорону праці» щодо забезпечення відповідності трудового законодавства актуальним трудовим правовідносинам, що реалізуються, зокрема, у дистанційній формі праці.

Проектом закону виділяються та розмежовуються надомна та дистанційна форми роботи, закріплюється право роботодавця при укладенні трудового договору щодо працевлаштування працівника за однією з зазначених форм роботи отримувати інформацію про місце проживання працівника чи інше місце, де виконуватиметься трудова функція.

Окрім того, даним актом забезпечується можливість дистанційного ознайомлення працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, локальними нормативними актами роботодавця, повідомленнями та іншими документами шляхом електронного обміну та повідомлення працівнику вимог щодо охорони праці з використанням сучасних технологій. Передбачається також можливість поєднання дистанційної роботи зі звичайною працею на території підприємств, установ, організацій.

4. Законопроект № 2450. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права фізичної особи на зміну по батькові.

Прийнято. Даним законопроектом передбачається внесення змін до Цивільного кодексу України та Сімейного кодексу України щодо закріплення права особи на власний розсуд змінювати своє по батькові так само, як і своє прізвище та (або) власне ім’я.

5. Законопроект № 3025а. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів.

Прийнято. Даним законопроектом вносяться зміни до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” щодо вирішення питання територіальної юрисдикції судів у зв’язку з адміністративно-територіальними змінами устрою держави. Зважаючи на поширену практику прив’язки судів до районів та їх центрів та набранням законної сили Постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів», даним актом пропонується на разі закріпити територіальну юрисдикцію таких судів у раніше визначенихї межах, задля гарантування доступу до судової системи. Застосування даного підходу у даному акті обмежується 1 січня 2022 року.

Огляд підготував:

Ромашко Олександр,

3 курс, ІПКЮ, 14 група.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

857 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *