Бюджети місцевого самоврядування

Бюджети місцевого самоврядування

16 квітня 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад». На виконання цього закону Кабінет Міністрів України вже завершує розробку пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів областей із залученням органів місцевого самоврядування,  регіональних (місцевих) відділень всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування.

Отже, новий адміністративно-територіальний устрій базового та районних рівнів потребував відповідних змін правових засад  функціонування бюджетної системи України, основи міжбюджетних відносин та відповідальності за порушення бюджетного законодавства.

Й нарешті, вже 9 вересня 2020 року до Верхновної Ради надійшов Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи ( далі – Закон). 17 вересня 2020 року – однойменним голосування рішення стосовно проекту було прийнято, а вже 22 вересня 2020 року – було повернуто з підписом Голови Верхновної Ради.

Здавалось би, усе майже зроблено, однак не вистачало підпису Президента України.

Тому, 12 жовтня 2020 року Президент  України повернув з підписом проект Закону.

Проте, й на цьому ми не можемо зупинитися, бо хоча Закон й підписаний та набув чинності з 14 жовтня 2020 року, але всі 1469 територіальних громад перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом  з січня 2020 року.

Тож, які зміни вносить Закон до бюджетного законодавства, чого очікувати?

З тексту Закону випливають наступні зміни:

– Формулювання єдиного визначення поняття «бюджети місцевого самоврядування»;

– Перехід до розмежування доходів і видатків між бюджетами районів і територіальних громад; забезпечення рівності в умовах бюджетного забезпечення для територіальних громад усіх рівнів, а також вирішення питання складу видатків та доходів територіальних громад відповідно до закріплених за бюджетами таких громад обсягах.

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад».

Закон України  «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи»

 

Автор: Алиєва Аліса

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

533 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *