Повернення судового збору

Повернення судового збору

21 жовтня 2020 року Кабінет Міністрів України розглянув проект закону про внесення змін до статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України, згідно з яким судовий збір буде повертатися позивачеві у разі задоволення позову або його частини незалежно від статусу позивача: чи це орган владних повноважень, чи суб’єкт господарювання, чи фізична особа тощо.

Законопроект вносить зміни до частини 2 статті 139 Кодексу, відповідно до яких при задоволенні позову суб’єкта владних повноважень з відповідача-фізичної особи стягуються виключно судові витрати суб’єкта владних повноважень на сплату судового збору, а також, пов’язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Разом із цим, проектом пропонується внести зміни до частини 3 статті 139 Кодексу, за якими при частковому задоволенні позову судові витрати покладаються на обидві сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог; при цьому суд не включає до складу судових витрат, які підлягають розподілу між сторонами, витрати суб’єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката .

Варто зазначити, що внесення змін до статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України сприятиме не тільки реалізації принципу рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом, а також, як вважають експерти, таким чином до державного бюджету лише за 2018-2019 роки можна повернути більше 1,1 млн. грн витрачених на оплату судового збору.

Проект ЗУ «Про внесення змін до статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України»

 

Автор:                  Піскуровська Анна

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 088 переглядів

2 коментарі

  • Avatar
    Андрушків Андріана Андріївна 25.05.2022 at 11:51 | Відповіcти

    Чи має суд повернути органу місцевого самоврядування судовий збір якщо орган місцевого самоврядування написав заяву про залишення справи без розгляду і є позивачем у справі, причиною є вирішення спору мировим шляхом

    • Avatar
      Потапова Лоліта 03.06.2022 at 13:29 | Відповіcти

      Вітаємо!
      Суд має право повернути органу місцевого самоврядування судовий збір з урахуванням підстав для повернення його. Відповідно до статті 7 Закону України «Про судовий збір» (далі – Закон), сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі: залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв’язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин і неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням), але дана причина є вирішення мировим шляхом. Таким чином, повернення судового збору ухвалою суду можливе тільки з підстав, які визначені у статті 7 Закону “Про судовий збір”, для його повернення.
      У даному випадку судовий збір повертається повністю.

      У разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *