Верховний Суд: як поділити несплачений кредит при розлученні.

Верховний Суд: як поділити несплачений кредит при розлученні.

Особа звернулося до суду з позовом про поділ майна подружжя, в тому числі і про поділ боргів. Відповідач заперечувала, вказуючи, що договір позики не укладала, кошти у борг не отримувала, згоду на позику це не давала. Відсутні докази того, що отримані у борг кошти були витрачені на придбання будівельних матеріалів, необхідних для будівництва житлового будинку. Вказаний будинок було побудовано сторонами у 2010 році, а у 2013 році ними було придбано автомобіль «Toyota Land Cruiser» за 90 000 доларів США, тому у разі існування спірного боргу, сторони витратили би кошти не на придбання зазначеного автомобіля, а на погашення заборгованості за договором позики.

Верховний Суд у постанові від 08.04.2020 року у справі № 361/7130/15-ц (провадження № 61-1843 св 20) зазначив: «Досліджуючи боргові розписки чи договори позики, суди з`ясовують справжню правову природу вкладеного договору, незалежно від найменування документа. Апеляційний суд не звернув уваги на те, що відсутні належні та допустимі докази на підтвердження того, отримані за спірним договором позики кошти було використано в інтересах сім`ї, …

За таких обставин суди повинні досліджувати, чи отримані грошові кошти були витрачені в інтересах сім`ї, чи підтверджено це відповідними доказами, а також з`ясовувати, чи надавав інший із подружжя в письмовій формі згоду на укладення договору позики». У силу статей 69, 70 СК України дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності. У разі поділу такого майна, частки майна дружини та чоловіка є рівними.

Згідно з частиною четвертою статті 65 СК України договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім`ї, створює обов`язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім`ї. Відповідно до змісту статті 65 СК України при укладенні договору одним із подружжя вважається, що він діє за згодою другого з подружжя. Для укладення одним із подружжя договорів стосовно цінного майна згода другого з подружжя має бути подана письмово. Договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім`ї, створює обов`язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім`ї.

Отже, слід пам’ятати, що кошти, взяті у кредит подружжям, мають бути використані в інтересах сім’ї. В зворотному випадку боргові зобов’язання не підлягають поділу між подружжям навпіл.

Постанова Верховного суду у складі Касаційного цивільного суду від 08.04.2020 року у справі №361/7130/15-ц

 

Автор:                                                                              Клочко Максим

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 533 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *