Конституційний суд: включення до загального місячного оподатковуваного доходу суми пенсій або щомісячного довічного грошового утримання.

Конституційний суд: чи є статутний капітал приватного підприємства є об’єктом права спільної сумісної власності?

Конституційним судом України (далі – КС України) було розглянуто подання 48 народних депутатів та Верховного суду України щодо відповідності Конституції України положень  абз. 1 пп. 164.2.19 п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України, яким передбачено включення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Розглядаючи дану справу, Конституційний суд України вказав, що запровадження оподаткування пенсій починаючи з певного її розміру, порушує справедливий підхід до встановлення пенсії, оскільки призводить до зменшення її фактичного розміру, який встановлюється з урахуванням співвідношення між тривалістю страхового стажу та розміром заробітної плати(доходу) застрахованої особи. Також, КС України у своєму рішенні зазначив, що введене оподаткування пенсій створює підстави для свого роду дискримінації платників, які сплачували більші соціальні внески протягом трудової діяльності і які повинні додатково сплачувати податок на суму перевищення встановленого розміру. Суд зауважив, що такий підхід до визначення категорій (груп) пенсіонерів, пенсії яких підлягають оподаткуванню, свідчить про порушення принципу рівності.

Проаналізувавши сутність, призначення та мету пенсії КС України дійшов висновку, що пенсії є не доходом, а одним із видів соціальних виплат і їх оподаткування  починаючи від певної суми, є порушенням конституційного принципу рівності за ознакою майнового стану. Положення  абз. 1 пп. 164.2.19 п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України  неконституційним.

Рішення Конституційного суду України від 27.02.2018 № 1-р/2018

 

Автор:                                                                       Піскуровська Анна

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». 

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 401 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *