Безоплатні індивідуальні податкові консультації: міф чи реальність?

Безоплатні індивідуальні податкові консультації: міф чи реальність?

Ви фізична особа-підприємець чи юридична особа? Маєте складнощі чи конкретні питання пов’язані зі сплатою податків? Тоді ласкаво просимо ознайомитись із наведеною нижче інформацією.

По-перше, варто визначити, що собою являють податкові консультації, де закріплені і яким чином гарантовані.

Податкові консультації згідно з пунктом 14.1.172. Податкового кодексу України (далі – Податковий кодекс), що набрав чинності 01.01.2011 року, це загальне поняття, що  включає як індивідуальні податкові консультації, так  узагальнюючі податкові консультації, що надаються в порядку визначеному Податковим кодексом.

Натомість індивідуальні податкові консультації (далі – консультації) це відповіді контролюючого органу на конкретні питання, надані платнику податків з питань практичного використання окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган. З визначення розуміємо, що отримати таку послугу мають право платники податків, а також, що консультації спрямовані на  уточнення складних питань у сфері застосування податкового законодавства для того, щоб запобігти вчиненню  правопорушень у майбутньому. На основі консультацій контролюючий орган і робить узагальнені податкові консультації з найбільш складних чи заплутаних питань.

Податковий кодекс містить процедуру надання консультацій, що містить певні особливості:

1)Консультації надаються в усній, паперовій або в електронній формах. Консультації в паперовій та електронній формах обов’язково розміщуються в Єдиному реєстрі індивідуальних податкових консультацій та на офіційному сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує податкову політику.

Головне пам’ятати, що при зверненні за консультацією у електронній або паперовій формах варто вказати наступне: повне найменування юридичної особи чи прізвище, ім’я, по-батькові фізичної особи, номер засобу зв’язку та податкову адресу, адресу електронної пошти за наявності, а також обґрунтовану необхідність у консультації, підпис та дату звернення, код ЄДРПОУ для юридичних осіб чи реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичним особам, окрім осіб, які відмовилися від реєстраційного номеру облікової картки платника податків та обов’язково мають відмітку про це (у такому випадку особи вказують серію та номер паспорта).

2)Право надавати усні консультації має контролюючий орган, тобто центральний орган виконавчої влади, що реалізує податкову політику та його територіальні підрозділи, в тому числі державні податкові інспекції. Натомість не можуть надавати консультації в паперовому та електронному вигляді державні податкові інспекції. Тобто, особа має право звернутися як до Державної податкової служби України, так і в її територіальні органи, а також до державних податкових інспекцій (при бажанні отримати усну консультацію).

3)Строки надання консультацій визначені у статті 52.1. до статті 52 Податкового кодексу і становлять 25 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення контролюючим органом. Однак строк може бути продовжено ще на 15 календарних днів з обов’язковим повідомленням платника податків.

4)Важливим є індивідуальний характер консультації, що надає право використовувати отриману інформацію лише платнику податків, та безоплатність такої послуги, що сприяє безперешкодному зверненню відповідних осіб за консультацією.

5)Оскаржити отриману консультацію можна в судовому порядку. На підставі пункту 1 статті 19 Кодексу адміністративного судочинства України, що набрав чинності 01.09.2005 року, це входить до юрисдикції окружних адміністративних судів.

Варто згадати також, що при суперечності консультації та узагальнюючої консультації перевагу має узагальнююча. Податковий кодекс також убезпечує платника податків від притягнення до відповідальності, у тому числі від фінансової, якщо він діяв на підставі консультації чи узагальнюючої консультації, однак порушив чинне податкове законодавство, зокрема якщо консультація чи податкова консультація була змінена чи скасована. Хоча таку особу не може бути звільнено від зобов’язання (наприклад, особа повинна сплатити донарахований податок за результатами перевірки податкової інспекції).

Отже, у разі виникнення складнощів з питань пов’язаних з податковим законодавством слід звернутися за податковою консультацією особисто чи зв’язатися з контакт-центром Державної податкової служби України за телефоном 0-800-501-007 або електронною поштою idd@tax.gov.ua.

Будьте пильними та обачними, оскільки незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності!

 

Автор: Чала Катерина

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

825 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *