Найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 16.06.2020 року

Огляд законопроектів Верховної Ради України від 17.12.2019 року

Верховна Рада України продовжує провадити законопроектну діяльність, а з її результатами Вас і надалі ознайомлює Юридична клініка, тому пропонуємо до вашої уваги найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 16.06.2020 року:

1. Законопроект № 3297. Проект Закону про внесення змін до Господарського кодексу України (щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19).

Прийнято. Даним законопроектом передбачається захист суб’єктів господарювання від нарахування у період карантину та у 30-денний період після завершення карантину штрафів і пені за кредитами (позиками). У випадку прострочення виплат за відповідним кредитним зобов’язанням у межах зазначеного строку, позичальник звільняється від обов’язків сплатити на користь кредитодавця (позикодавця) неустойки, штрафу чи пені за таке прострочення.

2. Законопроект № 2030. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань” (щодо надання права безоплатної реєстрації особам з інвалідністю та особам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС).

Прийнято. Даним законопроектом передбачається забезпечення пільг окремим категоріям осіб щодо можливості вчинення реєстраційних дій особами з інвалідністю та особами, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС без сплати адміністративного збору.

3. Законопроект № 3377. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв’язку з дією обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Прийнято. Даним законопроектом передбачається захист суб’єктів господарювання окремих сфер діяльності, що понесли значних комерційних втрат  у зв’язку з розповсюдженням COVID-19 та реалізацією обмежувальних заходів щодо протидії його розповсюдженню. Передбачається надання субсидій щодо підтримки кінематографії та окремих сфер культури, активізація державної підтримки через внесення відповідних змін до Закону України «Про Український культурний фонд», спрощення вимог щодо оренди майна закладів культури.

Окрім того, проектом закону пропонується надати додаткові можливості для роботи радіо шляхом внесення змін до Закону України «Про рекламу», передбачаються і інші способи підтримки відповідних суб’єктів господарювання. Встановлюються також відповідні доручення Кабінету Міністрів.

4. Законопроект № 2365. Проект Закону про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон.

Прийнято за основу. Даним законопроектом передбачається встановлення заборони компаніям, що працюють y сфері міжнародного працевлаштування, отримувати кошти з потенційного шукача роботи за працевлаштування за кордон.

Окрім того, даним проектом закону пропонується встановлення відповідальність за порушення компаніями, що працюють y сфері міжнародного працевлаштування, заборони на стягнення з громадян будь-яких гонорарів, комісійних та інших винагород за посередництво у працевлаштуванні в Україні або за кордоном.

5. Законопроект № 2255. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності.

Прийнято. Проектом Закону передбачається створення Національного органу інтелектуальної власності України – державної організації, що належить до сфери управління Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, що забезпечуватиме формування та реалізуватиме державну політику в сфері інтелектуальної власності, а Національний орган інтелектуальної власності виконуватиме окремі публічні функції з реалізації державної політики щодо права інтелектуальної власності. Законопроектом пропонується створення дворівневої системи державного управління сферою інтелектуальної власності.

 

Огляд підготував:

Ромашко Олександр,

2 курс, ІПКЮ, 14 група.

 

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

710 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *