Банк ліквідували? А як же депозит?

Банк ліквідували? А як же депозит?

Ліквідація банку, в якому знаходиться вклад – вже лихо, але на скільки гіршою може бути ситуація, коли тебе ще й не включили до списку вкладників за договорами банківського вкладу. Ситуація неприємна, однак в останні руки відповідні спори зайняли своє місце серед судових спорів, які розглядаються національними судами.

Так, в січні 2015 року розпочалася процедура з ліквідації одного українського банку. Особа відреагувала на такі події досить оперативно та вже в лютому звернулася до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб із заявою про включення до переліку вкладників за договорами банківського вкладу. Тобто, особа діяла у повній відповідності до норм законодавства та дотрималася усіх належних процедур задля отримання гарантованих державою коштів. Однак, відповіді від Фонду не надійшло…

Особа вимушена звернутися до суду, яким обрала суд Харківський окружний адміністративний суд. Однак, суди першої та апеляційної інстанції вказали, що юрисдикція адміністративних судів не поширюється на юридичний спір Позивача. Тим не менш, особа подала касаційну скаргу, а в підсумку справа потрапила на розгляд до Великої палати Верховного суду.

Таким чином була породжена постанова Великої палати Верховного суду від 12.04.2018 у справі № 820/11591/15. Так, Велика палата вказала, що попри те, що відповідні спори виникають на стадії ліквідації (банкрутства) банку, віднесення їх до юрисдикції господарських судів є невірним, а відповідно необхідно зробити відступ від правової позиції Верховного суду України від 15 червня 2016 року у справі № 826/20410/1 (який як раз вказував на господарській юрисдикції даної справи).

Велика палата вказала:

«Правовідносини між Фондом і вкладниками, які претендують на отримання відшкодування за рахунок коштів Фонду, складаються без участі банку-боржника.

Учасниками цих правовідносин є виключно вкладники та Фонд, і саме в них виникають відповідні права та обов’язки.

Банк, який ліквідується, жодним чином не впливає на той факт, чи буде особу включено до переліку тих, хто має право на відшкодування за рахунок коштів Фонду. Це питання відповідно до норм Закону № 4452-VI вирішує виключно Фонд.

Отже правовідносини між Фондом і вкладниками, які претендують на отримання гарантованого відшкодування за рахунок коштів Фонду, складаються без участі банку-боржника і не породжують прав та обов’язків для банку.

Таким чином, відсутні підстави вважати, що правовідносини між вкладниками та Фондом щодо формування переліку осіб, які мають право на відшкодування вкладів за рахунок коштів Фонду, складаються за участі банку. Тому ці правовідносини не стосуються безпосередньо процедури ліквідації банку. Юридичний факт неплатоспроможності банку є лише підставою для виникнення правовідносин щодо відшкодування вкладникам їх вкладів за рахунок коштів Фонду, проте процес ліквідації має окремий перебіг і не впливає на обсяг відшкодування вкладникам.

Наведене свідчить, що спір стосовно права на відшкодування вкладів фізичних осіб за рахунок коштів Фонду є публічно-правовим і не є спором у зв’язку з процесом ліквідації банку, а має окремий характер і стосується виконання окремої владної функції Фонду, а саме організації виплат відшкодувань за вкладами (п. 4 ч. 2 ст. 4 Закону № 4452-VI).

Зважаючи на викладене, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що до цих спорів немає підстав застосовувати приписи ст. 12 ГПК України та поширювати на такі спори юрисдикцію господарських судів».

 

Таким чином, поширена юридична проблема була вирішена – спори щодо визнання протиправними дій або бездіяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб розглядаються саме адміністративними судами.

Рішення ВС/ВП від 12.04.2018 у справі № 820/11591/15

 

Підготував:                                                                                    Трофімов Богдан

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

979 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *