Чи скасують Великдень?

Чи скасують Великдень?

На тлі ситуації, коли на урядовому порталі з’явилася Постанова КМУ про заборону всіх масових заходів, пішли чутки, що влада скасувала Великдень цього року зовсім. Отже, давайте розберемося, що насправді передбачають прийняті зміни.

Постановою Кабінету Міністрів України від 02 квітня 2020 р. № 255 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211» заборонено до 24 квітня 2020 р. проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів. Окрім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, за умови забезпечення учасників засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, у тому числі виготовленими самостійно, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів. Тобто вживаючи термін релігійні заходи, уряд також і мав на увазі масові заходи з приводу свята Великодня.

Таким чином, заборонені масові святкування Великодня, який цього року відзначається 19 квітня (православний) і 12 квітня (католицький). Під час карантину влада не рекомендує йти святити вербу на вербну неділю, паски і яйця на Великдень, коли традиційно в церкві на зазначені свята збирається велика кількість людей, і дані умови в цілому різко збільшують шанси заразитися. У зв’язку з цим у регіонах вже шукають альтернативи для організації свята для людей, не порушуючи правила карантину, зокрема онлайн-трансляції в прямому ефірі церковної служби.

Офіс Президента України повідомив, що через пандемію коронавірусу COVID-19 і карантин готують проект «Великдень вдома», попередньо відомо, що в церквах чергуватимуть патрульні поліцейські, щоб запобігти скупченню людей, а якщо служба все ж буде проводитися в присутності прихожан, правоохоронці будуть обмежувати їх кількість. Детальної інформації щодо відповідного проекту ще не опубліковано. Проте слід зазначити, що про скасування свята мови не йде. Крім того, не скасували і святкові вихідні на Великдень(18-20 квітня).

Дотримуйтесь правил карантину і будьте здорові!

 

Автор: Мельник Марія

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

899 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *