Вкусила собака на вулиці? Що робити? Куди бігти? Хто компенсує?

Вкусила собака на вулиці? Що робити? Куди бігти? Хто компенсує?

Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. За даними Всесвітної організації охорони здоров’я (ВООЗ), у 99% випадків смерті людини від сказу джерелом інфекції є собаки. Близько 40% жертв укусів імовірно скажених собак — діти віком до 15 років.

     Якщо вас вкусила собака Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України рекомендує дотримуватися наступних правил:

  • Негайно та ретельно промийте уражене місце великою кількістю води з милом. 
  • Негайно продезинфікувати рану (використайте антисептичний засіб на основі спирту чи йоду. Перекис водню не допоможе). 
  • Завернутися до найближчого медзакладу ( станом на 1 липня в Україні наявні 14 060 доз антирабічних імуноглобулінів. Їх наявність можна перевірити за посиланням – https://goo.gl/dJ4A3v ).
  • Якщо є можливість – зверніться до ветеринарної служби з твариною, яка вас вкусила. (За можливістю тварину треба помістити в карантин на 10 днів). 
  • Не забувайте завжди вакцинувати домашніх тварин (не тільки собак, а  й котів). 
  • Зробіть профілактичне щеплення, якщо ваша робота пов’язана з ризиком зараження (зокрема, якщо ви працюєте ветеринаром, єгерем, лісником, у лабораторіях, які працюють з тваринами).

   Яка відповідальність  чекає господаря собаки? 

Згідно з ч. 1. ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за вигулювання собаки без намордника до власника тварини можуть застосувати попередження або стягнути штраф у розмірі від 17 до 51 гривні. 

    Окрім адміністративної відповідальності, потерпілий має право вимагати відшкодування майнової та моральної шкоди, якщо була завдана шкода її здоров’ю або було пошкоджено майно особи (ст 1167, 1187, 1195 Цивільного кодексу України). Така вимога здійснюється в судовому порядку шляхом подання цивільного позову до власника тварини.

Але виникає питання щодо винної особи в разі, якщо собака є безпритульною? 

Проаналізувавши Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження» від 21.02.2006, п. 13 Правил тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах Української РСР, затверджених Міністерством житлово-комунального господарства УРСР, Міністерством сільського господарства, Міністерства охорони здоров’я від 17.06.1980 та п. 30 ст. 26 Закон України «Про місцеве самоврядування», Закон України «Про благоустрій населених пунктів» можна зробити висновок, що відповідальність за напад на людину безпритульної собаки лягає на відповідну сільську, селищну, міську раду, яка буде відповідачем у разі позову до суду про відшкодування шкоди, завданої нападом такої тварини.

  Важливо зазначити, що органи місцевого самоврядування (сільська, селищна, міська рада) приймають власні нормативно-правові акти в цій сфері, які повинні відповідати наведеним вище правовим актам вищої юридичної сили.

   Отже, для захисту своїх прав треба слідувати таким правилам :

  • Зібрати докази ушкоджень та витрат на лікування ( довідка з медичного закладу, в якій буде зафіксований факт нападу тварини; всі медичні документи, амбулаторну карту, всі довідки та виписки з історії хвороби, виписки з журналу реєстрації викликів швидкої допомоги і опис стану відразу після укусу, особливо якщо там були зафіксовані нервовий стрес або шок).
  • Відправте претензію особі, яка є господарем собаки. Вкажіть яку ви суму хочете отримати та в який термін. Можливо ви дійдете згоди та на цьому все закінчиться. 
  • Останньою стадією є  суд. Подайте позовна заяву в порядку цивільного судочинства (ч.3 ст. 28 Цивільного процесуального кодексу України) 

   Отже, якщо ви потерпіли від укусу  собаки, не зволікайте і звертайтеся по кваліфіковану медичну та юридичну допомогу. Бережіть себе та своє здоров’я

                                     

Автор: Чубукова Софія

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 563 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *