Пластикові пакети можуть заборонити

Пластикові пакети можуть заборонити

Про екологічну ситуацію на планеті ЗМІ інформують майже щодня, і сучасні прогнози не є позитивними. За статистикою ООН, кожного року населення Землі використовує близько п’яти трильйонів пластикових пакетів. Незадовільна ситуація склалася і в Україні: на одну людину щорічно припадає понад 500 таких пакетів.

На щастя, проблему використання пластикових пакетів у світі поступово вирішують завдяки діям з боку органів державної влади щодо заборони використання і  обігу (в 33 країнах) та часткової заборони або введення податку на пластикові пакети (в 53 країнах). Повністю відмовилися від пакетів такі країни як Франція, Індія, Шрі-Ланка. В свою чергу Європейський Союз в межах директиви 94/62/ЄС встановив мету – обмежити щорічне споживання пластикових пакетів на одну людину до 90 легких пластикових пакетів до грудня 2019 року і до 40 – до 2025 року. Запровадження високих податків на розповсюдження пакетів у магазинах в Данії знизило їх споживання на 90%. У Кенії встановили найбільш жорстоке покарання за використання поліетиленових пакетів у вигляді ув’язнення до 4 років та сплат штрафу сумою 40 тисяч доларів. 

Українські законодавці, не зважаючи на світову тенденцію, лише розпочали роботу над врегулюванням екологічних проблем. Так, на сьогодні у Верховній Раді зареєстровано проект Закону про обмеження обігу пластикових пакетів на території України. Коротко про зміст законопроекту:

Пластикові пакети можуть заборонити

По-перше, пропонується встановити заборону розповсюджувати в магазинах та ресторанах надлегкі, легкі та оксорозкладні пластикові пакети. (Легкі пластикові пакети – пластикові пакети з товщиною стінки від 15 до 50 мікрометрів. Оксорозкладні  пластикові пакети – пластикові пакети, що складаються з 99% поліетилену та 1% оксорозкладних домішок (добавок-каталізаторів, що прискорюють розкладання пластикових пакетів на окремі дрібні фрагменти).

Водночас обмеження не поширюються на біорозкладні пластикові пакети та надлегкі пластикові пакети шириною до 225 мм (без бокових складок), глибиною до 345 мм (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 мм (з урахуванням ручок), призначені для пакування та (або) транспортування свіжої риби і м’яса та продуктів з них, а також сипучих продуктів, льоду, які розповсюджуються у об’єктах роздрібної торгівлі в якості первинної упаковки.

На противагу п.1 дозволяється використання біорозкладних пластикових пакетів з належним маркуванням відповідно до ДСТУ. За порушення стандартів передбачено покарання у вигляді штрафу від двохсот до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Функцію контролю за виконанням вимог законодавства у сфері розповсюдження пластикових пакетів покладено на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист  прав споживачів (Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів). Зазначений орган має право вимагати усунення порушень законодавства та надавати обов’язкові приписи про усунення таких порушень.

 

За порушення вимог законодавства законопроектом встановлені штрафи:

  • за розповсюдження надлегких та легких пластикових пакетів – від ста до двохсот

неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

  • за введення в оману споживачів, пропонуючи оксорозкладні пластикові пакети під

видом біорозкладних – від ста до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів

громадян

  • за схиляння споживачів до купівлі пакетів – від ста до двохсот неоподатковуваних

мінімумів доходів громадян

Відповідно до прикінцевих положень, закон має вступити в силу з 01 січня 2022 року. 

Пластикові пакети можуть заборонити

Отже, питання використання пластикових пакетів в Україні зрушилося з мертвої точки, що є позитивною тенденцією для нашої держави. Проте, введення в дію зазначеного вище закону не вирішить усіх питань, пов’язаних із забрудненням навколишнього середовища. Як мінімум, необхідно висвітлити проблему сортування відходів та їх переробки, а також запровадити доцільні способи заміни пластикових пляшок та трубочок, ватних дисків і паличок, інших одноразових виробів з пластику. Тому законопроект №2051-1 від 18.09.2019 є важливим кроком до подальших змін.

 

Автор: Благай Ія

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

988 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *