А ви знаєте як заощадливо використовувати воду?

А ви знаєте як заощадливо використовувати воду?

 

У побуті та виробництві економне використання води має велике значення. На господарсько-питні потреби використовується кілька мільярдів кубометрів води за рік. При цьому одна п’ята питної води невикористана йде в каналізацію. Причинами цього є неякісні водопровідні системи, конструктивні і технологічні недоліки систем холодного і гарячого водопостачання.

Вода втрачається при протіканні водопроводів, кранів, змішувачів, змивних бачків. З одного несправного крана за добу витікає від 0,5 до 1,5 куб. м, а з бачка – від 5 до 8 куб. м води. Часто питна вода використовується для миття автомашин, охолодження продуктів, поливу городів тощо.

Нестача води стає все більш відчутною. Вона вже переважає навіть проблеми нестачі нафти. У найближчій перспективі для обліку витрат води лічильники будуть встановлені у кожній квартирі, як у багатьох інших країнах світу. Це дає такий самий ефект, як і встановлення електролічильників, котрі дисциплінують споживачів, і зайва електролампа або побутовий електроприлад без потреби працювати не будуть. Сьогодні ж втрати води практично ніхто не враховує, оскільки коли оплата йде за нормативами, а не за лічильником, вода у кухні, у ванній кімнаті або в туалеті може текти годинами; питною водою можна поливати дороги, теплиці.

Не можна також забувати, що гаряча вода обходиться у десять разів дорожче, ніж холодна водопровідна. У розвинених країнах для заощадження води навіть умивальники обладнуються корком для закривання вихідного патрубка. В умивальник набирається потрібна кількість води, необхідна для нагальних потреб, вона використовується і потім випускається в каналізацію. Таким чином щоденно економиться значна кількість води. Таке використання тепер актуальне і для нас, оскільки при теперішньому постачанні води її навіть за графіками не буде вистачати для побутових споживачів.

Для економії води у домашніх умовах необхідно підтримувати всю водозапірну і регулюючу арматуру в робочому стані. Вчасно міняти клапани, сальники, прокладки, трубопроводи, бо через несправності і неправильне регулювання змивних бачків туалетів втрачається дуже багато води. У великих містах, де нестача води особливо відчутна, споживачі встановлюють накопичуючи баки – резервуари об’ємом від 100 до 300 літрів. Але треба пам’ятати, що такі баки мають бути міцні і надійно встановлені.

У сільській місцевості, на дачно-садових ділянках у літній період деякі колодязі не мають достатньої кількості води і практично пересихають. У такий період їх застосовують як підземні резервуари питної води з інших надійних джерел, яку завозять автоцистернами. Широко поширене використання індивідуальних свердловин питної води діаметром від 20 до 500 мм.

Індивідуальне водопостачання приватних, фермерських, садово-городніх господарств виховує у людей ощадне ставлення до води, оскільки витрати на її добування досить значні для кожного споживача. У таких споживачів гаряча вода використовується раціональніше, ніж у колективних чи комунальних.

Перед тим, як проводити заходи з економії води, дуже корисно визначити її витрати. Аналіз існуючого об’єму використання води допоможе визначити які заходи потрібно вживати в першу чергу та допоможе оцінити ефективність цих заходів потім. Якщо приладів немає то можна взяти мірну ємність та засікаючи час за який вона наповнюється визначити питому витрату води при цих операціях, а надалі визначати витрату води перемножуючи час її використання на питому витрату. Але, звичайно, це не замінить приладів обліку за даними яких все це визначається набагато простіше. Можливо навіть визначати несправність сантехнічного обладнання або побутових приладів (накип на пральній машині, наприклад).

 

Заходи з економії води

У першу чергу це упорядкування сантехніки і всього устаткування водопостачання. Про яку економію можна вести мову, коли найчастіше вода просто тече, причому скрізь.

А тим часом:

капає з крана – 24 літра в добу, 720 на місяць;

тече з крана – 144 літра в добу, 4000 на місяць;

тече в туалеті – 2000 літрів у добу, 60000 на місяць.

Корисно замінити старе устаткування: сучасні кран-букси з металокерамічними елементами замість «пружних» прокладок дозволяють забути про споконвічне крапання з кранів. При високій надійності користатися ними просто і легко. Застосування якісних розпилювачів на змішувачах і душових установках дозволяє комфортно користуватися водою при вдвічі меншій витраті. Рукоятка душу з переривателем потоку води знижує її витрату ще на чверть, якщо звичайно їм користуватися.

І все-таки головним заходом щодо економії води варто вважати зміну наших звичок. Мити посуд під проточною водою марнотратно двічі, крім води збільшується витрата миючих засобів. Ощадливіше і зручніше користуватися двома наповненими раковинами, в одній розчиняється миючий засіб, а в інший посуд обполіскується. Витрата води знижується в десятки разів, заощаджуються миючі засоби. На заході прийнято вмиватися, набравши води в раковину. А тим більше не слід голитися під проточною водою.

Наведено нижче декілька порад з економії води:

– Витоки в санвузлі

Найбільші витрати води в квартирі мають місце в санвузлі. На перший погляд витоки в санвузлі здаються незначними, але якщо врахувати, що вода тече безупинно, то загальний її обсяг стає величезним. Причиною витоків у ватерклозетах часто є наліт на клапані і його гнізді, тому необхідно регулярно чистити бачок, промивати клапан і видаляти наліт.

– Ванна чи душ?

Коли Ви приймаєте ванну, Ви використовуєте близько 150-200 л води. Приймаючи душ, Ви витратите лише 20-30 л води, і, крім того, душ є більш гігієнічним. Якщо у ванній кімнаті достатньо тепло, Ви можете виключити воду під час намилювання.

– Як ми чистимо зуби?

Звичайно, коли Ви чистите зуби, із крана тече вода і «витрати» води дорівнюють обсягу витоків, скажемо, через несправність бачка ватерклозета. Тому, набагато ощадливіше чистити зуби, набираючи воду в склянку.

– Прання теж може бути більш економним

При пранні чи полосканні білизни не наповняйте ванну водою доверху. Користуйтеся пральною машиною тільки при її повному завантаженні.

– Використання води за межами будинку

Не поливайте сад чи город водопровідною водою (це карається штрафом).

Якщо у Вас є машина, намагайтесь використовувати для миття губку та відро, оскільки коли Ви миєте машину струменем зі шланга, Ви витрачаєте велику кількість питної води.

– Усунення витоків

Якщо Ви не можете усунути причину втрат води самостійно, викличте слюсаря ЖЕКа. Ви не повинні платити за ремонт по усуненню витоків. Вартість роботи і матеріалів для ремонту входить в суму вже сплачених Вами комунальних платежів. Подавайте заявки на ремонт і скарги в письмовому вигляді. У випадку, якщо витік не ліквідовано у той же день, ЖЕК зобов’язаний компенсувати Вам збитки (витрати води, ремонт квартири, у разі, якщо була заподіяна така шкода). Не бійтеся відстоювати свої права.

– Ремонт водопровідних труб на вулицях

Будь ласка, повідомляйте про помічені Вами на вулицях витоки у технічні служби водоканалу.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

2 003 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *