Завдаток чи аванс: чому надати перевагу?

Завдаток чи аванс: чому надати перевагу?

Для укладення договору вже недостатньо просто потиснути руки. З цієї причини для укладення договорів все частіше використовуються завдаток і аванс.  Сьогодні покупець підтверджує серйозність своїх намірів передає частину суми для того, щоб забезпечити в майбутньому укладення договору.

Але який договір треба укладати   –  про аванс чи про завдаток?

У наш час більшість людей використовують слово «передплата», і не розуміють різниці між завдатком та авансом. Це, в свою чергу, може призводити до небажаних наслідків для сторін договору. Тож з’ясуємо це питання, звернувшись до чинного законодавства.

Відповідно до частини 1 статті 570 Цивільного Кодексу України (далі – ЦК України) завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов'язання і на забезпечення його виконання Також, завдаток слід вважати  підтвердженням підписання договору і вступу його в законну силу з усіма передбаченими зобов'язаннями. Основна його функція – служити гарантом забезпечення всіх пунктів угоди, в рамках якого він був отриманий.  Завдаток вважається таким лише після письмового оформлення документа. Він від авансу відрізняється тим, що є певним гарантом, що договір укладено і буде виконаний. У ситуації, якщо умови договору порушені стороною, яка внесла завдаток, вона не може вимагати його назад. Якщо ж порушення відбулося зі сторони, яка отримала завдаток, то їй належить повернути назад кошти в подвійному обсязі.

Відповідно до частини 2 статті 579 ЦК України, якщо сторони не встановлять, що сплачена сума є завдатком, значить вона вважатиметься авансом.

Аванс має багато спільного з завдатком. Це та ж грошова сума, її також одна сторона передає іншій перед операцією, щоб підтвердити надійність намірів. Аванс — частина майбутніх платежів у рамках угоди. Але він не є забезпеченням виконання, тобто факт видачі авансу не зобов’язує сторони виконувати умови попередніх домовленостей.

Якщо Ви зупинилися на тому, щоб віддати аванс продавцю, пам’ятайте: аванс, як і завдаток, потребує письмового оформлення, але без нотаріального засвідчення.

У ситуації з авансом не важливо, хто зі сторін порушив умови угоди. За будь-яких умов кошти повертаються потенційному покупцю у тому ж обсязі.

Що вибрати?

Не можна дати точну відповідь на це питання. Все залежить від того, продавець Ви або покупець, який ступінь довіри між сторонами договору.

Угода про завдаток є надійним способом забезпечення виконання угоди. Дійсно, якщо договір розривається з вини продавця, особа, яка передала завдаток, зможе компенсувати свої збитки. Проте з цієї ж причини одержувачі завдатку не хочуть брати на себе відповідальність. А це протиріччя вирішується шляхом використання авансу, який не несе в собі забезпечувальної функції.

За загальним правилом, аванс невигідний для покупця. У випадку, якщо угода не відбудеться, гроші просто повертаються. Покупець втратив час, не придбав річ і не отримав ніяких відсотків від користування його грошима продавцем. А тому вибір за сторонами договору.

Комель Діана

Автор : Комель Діана

3 043 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *