Порядок отримання документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність працівника

Порядок отримання документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність працівника

Порядок отримання документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, визначено рядом підзаконних нормативних актів, зокрема:

1. Порядком видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженим наказом МОЗ України від 17.06.2021 р. № 1234.

2. Порядком формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженим наказом МОЗ України від 01.06.2021 р. № 1066.

Тимчасову непрацездатність працівника в Україні засвідчує листок непрацездатності. Отримання цього документа і є «оформленням лікарняного».

З 1 жовтня 2021 року листки непрацездатності в Україні формуються в електронному вигляді.

Відповідно до пункту 2 розділу 2 Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності листок непрацездатності формується в Реєстрі на підставі інформації про медичний висновок (медичні висновки) у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – РЗО).

Простіше кажучи, листок непрацездатності для працівника формується на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність. Якщо працівник не є застрахованою особою відповідно до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», то для підтвердження його тимчасової непрацездатності достатньо лише медичного висновку про тимчасову непрацездатність.

Відповідно до пункту 5 розділу 1 Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я формування медичних висновків в Реєстрі ідентифікованим пацієнтам здійснюється лікуючим лікарем при пред’явленні паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу непрацездатного, і не може бути платною послугою.

Відповідно до пункту 2 розділу 2 Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я медичні висновки будь-якої категорії вносяться до Реєстру на підставі медичних записів про медичний огляд, надання консультації або лікування та медичних записів при виписці пацієнта зі стаціонару в Реєстрі медичних записів, записів про направлення та рецептів за результатами проведеної експертизи тимчасової непрацездатності та висновку лікуючого лікаря про тимчасову непрацездатність особи.

Простими словами, лікар при встановленні тимчасової непрацездатності пацієнта в електронному вигляді формує відповідний висновок. Далі на основі цього висновку формується листок непрацездатності.

При цьому, як для формування висновку про тимчасову непрацездатність, так і листка непрацездатності, за загальним правилом, не вимагається надання інших документів, крім документа, що засвідчує особу. Зокрема, не вимагається надання акта розслідування нещасного випадку на виробництві (однак він знадобиться пізніше для отримання страхових виплат).

Порядок отримання

Зважаючи на наведені вище акти та їх норми можна скласти наступний алгоритм отримання лікарняного.

Крок 1: звернутися до лікуючого лікаря.

Крок 2: лікар робить електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність.

Законодавство для цього вимагає від пацієнта наявності паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу.

Під час формування лікарем вказаного висновку пацієнту варто перевірити коректність введеної лікарем інформації.

Крім того, важливо отримати СМС-повідомлення від електронної системи охорони здоров’я, де буде зазначено номер висновку, що підтверджує його створення саме вами (з офіційного сайту МОЗ України).

Крок 3: лікар на основі висновку про тимчасову непрацездатність робить листок непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності (е-лікарняний).

Підтвердженням успішного формування листка непрацездатності (лікарняного) може бути отримання другого СМС-повідомлення від Пенсійного фонду України. Пацієнт зможе його отримати, якщо до цього зареєстрував кабінет користувача на порталі Пенсійного фонду України і там зазначив саме такий спосіб комунікації. Успішність формування електронного лікарняного залежить від наявності даних працівника в Реєстрі застрахованих осіб, які має подати роботодавець (з офіційного сайту МОЗ України).

Результат

Сформовані листки непрацездатності відображаються в особистому кабінеті працівника на порталі Пенсійного фонду.

Відповідно до пункту 2 розділу 2 Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності сформований листок непрацездатності надсилається страхувальникам, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах (за основним місцем роботи та за сумісництвом), через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Іншими словами, листок непрацездатності буде за замовчуванням доступний роботодавцеві, а працівникові не потрібно надавати йому жодних документів в паперовому вигляді.

Avatar

Автор : Росомаха Злата

79 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *