Перспективи заборони видачі віз громадянам росії

Перспективи заборони видачі віз громадянам росії

З початком вторгнення росії на територію України влада нашої держави неодноразово закликала Європейські країни на введення обмежень і заборон до країни-агресора. Оскільки надзвичайно важливою є кожна введена санкція, не є винятком і заборона видачі віз російським громадянам. Усі трагедії та злочини, які нині зафіксовані в Україні — це кримінально-персональна відповідальність, але водночас емоційно-ментальна вина кожного громадянина, який терпить путінський режим. Це виклик, передусім, нашій адекватній дії комунікаційно-контентного рівня. Це непросто, однак питання розв’язання проблеми режиму — питання громадськості. Угода 2006 року між ЄС та Росією вже була частково скасована у лютому. Через два дні після початку війни Рада ЄС скасувала спрощений візовий режим для російських дипломатів, членів офіційних делегацій, бізнесменів і парламентарів.

З 12 вересня Євросоюз припинив дію Угоди про спрощення візового режиму з росією.

На практиці це означатиме:

– візовий збір збільшиться з 35 до 80 євро для всіх заявників;

– збільшення часу обробки запиту: стандартний термін для прийняття консульствами рішення щодо заяв на отримання візи збільшиться з 10 до 15 днів. Цей період може бути продовжений максимум до 45 днів в окремих випадках, коли потрібний подальший розгляд заяви;

– суворіші правила отримання довгострокових чи багаторазових віз;

– більше документів для підтвердження: заявники повинні будуть надати повний список документів при поданні заяви на візу.

Слід зазначити, що ідея повної заборони на виїзд до західних країн для всіх знаходить все більше прихильників. Чимало європейських країн уже закрили свої кордони для громадян рф, і активно тепер вимагають колективного рішення від країн ЄС. Подібні заклики до спільних дій уже озвучували кілька країн ЄС, зокрема, Латвія, Естонія, Фінляндія та Польща.

У пресслужбі Єврокомісії також зазначили, що візові правила ЄС не дають змоги повністю припинити видачу віз росіянам, оскільки Євросоюз залишається відкритим для певних категорій заявників на отримання візи: для одержувачів гуманітарних віз, членів сімей громадян ЄС, журналістів, дисидентів та представників громадянського суспільств.

В аспекті перспективи заборони видачі віз варто стисло розглянути досвід таких країн, як Латвія, Литва, Естонія, Польща, Чехія, Словаччина, Данія, Бельгія та Нідерланди.

Пропонуємо детальніше практику деяких країн :

Литва призупинила видачу шенгенських віз громадянам росії 24 лютого 2022 року — у перший же день, коли рф розпочала повномасштабну війну проти України.

Естонія — одна із країн, які зважилися на найбільш жорсткі візові заходи щодо росіян. Ще в березні, невдовзі після вторгнення росії, країна фактично зупинила видачу туристичних віз громадянам рф. Можливість для в’їзду залишили лише тим, у кого в Естонії живуть родичі, а також росіянам, які виїжджають в Естонію «з гуманітарних міркувань» або в медичних цілях.

24 лютого 2022 року Чехія призупинила видачу віз громадянам росії, а також відкликала дозволи на роботу консульств рф у Карлових Варах та Брно та тимчасово закрила свої консульські установи в певних містах рф.

З кінця червня Чехія оголосила, що не видаватиме ані звичайні візи, ані тимчасові посвідки на проживання росіянам і білорусам щонайменше до кінця березня 2023 року.

Словаччина серйозно обмежила видачу віз росіянам. Тепер звертатися за ними можуть лише представники окремих спеціальностей, які претендують на роботу в країні (медики, сільські працівники, працівники транспорту, вахтові робітники, дипломати та працівники високої кваліфікації, приїзд яких економічно необхідний). Решта громадян рф можуть розраховувати на в’їзд до Словаччини лише в індивідуальних випадках крайньої потреби.

Проте, існує ряд країн, що продовжують приймати документи на візи під туристичні поїздки: Італія, Іспанія, Греція, Франція, Угорщина та Кіпр. Вони видають національні візи. ЄС наразі не вводить загальну заборону на туристичні поїздки росіян, оскільки низка країн, у тому числі Угорщина, виступили проти.

Скасування «золотих паспортів» для росіян. Чимало країн світу ще у перші місяці вторгнення рф скасували для росіян право претендувати на так звані «золоті візи» або «золоті паспорти», які раніше видавали громадянам рф в обмін на значні інвестиції (як правило, від 250 000 — 500 000 євро).

Наразі цю опцію для росіян закрили такі країни:

– Португалія

– Греція

– Мальта

– Іспанія

– Болгарія

– Чорногорія

– Антигуа та Барбуда

– Домініканська республіка

– Сент-Кітс і Невіс

– Гренада

– Сент-Люсія

Таким чином, можна відзначити, що заборона на в’їзд громадянам росії до країн ЄС – це провідний спосіб вплинути на свідомість громадян рф, що, як наслідок, призведе до активних дій у вигляді мітингів, протестів, демонстрацій, що у сукупності сприятиме зупиненню війни.

Спостерігається позитивна динаміка серед країн Європи, багато з яких заборонили видачу віз і спонукають інших членій ЄС на прийняття рішення щодо колективної заборони. Уведення даної санкції пришвидшить завершення трагічних подій на території України.

Ключові слова: санкції, візовий режим, «золоті паспорти», заборони, Європейський Союз.

Автори: Зуб Карина, Жук Ірина

Avatar

Автор : Потапова Лоліта

336 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *