Надання статусу учасника бойових дій добровольцям без контракту

Надання статусу учасника бойових дій добровольцям без контракту

Протягом 7 місяців наша країна бореться за свою свободу та мужньо чинить спротив повномасштабній агресії. За цей час багато громадян України та іноземних громадян самоорганізувалися у добровольчі формування для захисту суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України. В активній взаємодії зі Збройними силам України, Міністерством внутрішніх справ, Національною гвардією, Службою безпеки України, Національною Поліцією, Державною прикордонною службою та іншими військовими формуваннями, вони брали безпосередню участь у здійсненні заходів необхідних для оборони країни та захисту її населення.

На жаль, чимало Захисників і Захисниць у результаті бойових дій отримали непоправні ушкодження або ж віддали життя за незалежність і світле майбутнє своїх дітей. При цьому, законодавство не передбачає процедури надання їм статусу «учасника бойових дій». Тому, на сьогодні повстало гостре питання щодо врегулювання на законодавчому рівніпроцесу відзначення осіб, якібрали участь у захисті України та тих осіб, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії або каліцтва.

Для підтримки наших Захисників і Захисниць Верховна Рада України 7 вересня 2022 року прийняла за основу надважливий законопроєкт № 7322 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання учасниками бойових дій осіб, які брали безпосередню участь в здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та інших питань».

Цей законопроєкт передбачає внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» щодо визначення учасниками бойових дій осіб, які не вступили до Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, однак брали безпосередню участьу здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, а також відзначення осіб, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії або каліцтва.

Відповідно до законопроєкту, рішення про надання статуту учасника бойових дій особам, які добровільно забезпечували захист держави, приймається Міжвідомчою комісією, утвореною Міністерством у справах ветеранів України. Як відзначив Олександр Порхун (перший заступник міністра у справах ветеранів України)під час включення до інформаційного марафону національних телеканалів: «Міжвідомча комісія вже працює, але наразі надає статус учасника бойових дій лише добровольцям, які брали участь в Антитерористичній операції і безпосередньо добровольцям».

Які документи є підставою для надання статусу учасника бойових дій добровольцям відповідно до законопроєкту№ 7322?

– довідка, видана командиром (начальником) військової частини (органу, підрозділу) або іншим керівником відповідних силових структур;

– витяг із наказу Об’єднаного оперативного штабу Збройних Сил України.

 З цими документами особа, яка бажає оформити статус «учасника бойових дій», повинна звернутися до Міжвідомчої комісії. У разі відсутності зазначених документів, підставою для надання статусу учасника бойових дій є свідчення (заява) не менше ніж трьох свідків (одним із яких є командир підрозділу, в зоні відповідальності якого перебувало добровольче формування) про період безпосередньої участі. Цей період повинен становити не менше 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів перебування в районах їх проведення, у взаємодії із силовими структурами. Порядок надання особі статусу «учасника бойових дій» і порядок позбавлення цього статусу встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Зрозуміло, що прийняття та реалізація законопроєкту потребуватиме додаткових фінансових витрат із Державного бюджету України, які наразі не вбачається за можливе розрахувати, виходячи із активної фази військової агресії російської федерації проти України. Цей законопроєкт уже пройшов узгоджувальні наради з Офісом Президента, Міністерством оборони та силовими блоками, тож очікуємо якнайшвидше прийняття його Верховною Радою України задля надання статусів нашим Захисникам і Захисницям.

Отже, враховуючи нові реалії Міністерство у справах ветеранів України та Верховна Рада України активно розробляють нові способи для оптимізації і покращення умов для наших Захисників і Захисниць після перемоги.

Ключові слова: статус «учасник бойових дій», Міжвідомча комісія, Міністерство у справах ветеранів України, доброволець, без контракту.

Автор: Хом’як Анна

Avatar

Автор : Потапова Лоліта

528 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *