Правила поведінки в мережі Інтернет під час воєнного стану

Правила поведінки в мережі Інтернет під час воєнного стану

Інформаційна безпека стосується захисту життєво важливих інтересів людини (і більш глобально – суспільства, держави). Неправдива, неповна, невчасна інформація може завдати шкоду. Особливо важливо пам’ятати, що за відміткою геолокації на пості чи фотографії, потішним відео в соціальній мережі чи одним повідомленням може маскуватися справжня небезпека. Особливо у наш час, коли інформаційна війна набирає обертів, а в мережі з’являється ще більше злочинців та фейків, які спричиняють розбрат усередині країни.

Правове регулювання правил поведінки в мережі Інтернет під час воєнного стану регламентується наступними нормативно-правовими актами:

1. Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо забезпечення протидії несанкціонованому поширенню інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчиненому в умовах воєнного або надзвичайного стану» від 24.03.2022 № 2160-IX (далі – Закон України №2160-IX)

2. Конституція України від 28.06.1996 № 254к/96-ВР 

3. Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 27.04.2022 № 389-VIII

4. Наказ Головнокомандувача Збройних Сил України від 03.03.2022 № 73

    Розглядаючи подану тематику, то варто зауважити, що введення  воєнного стану допускає обмеження конституційного права на таємницю листування і телефонних розмов. Зокрема, відповідно до ст. 64 Конституції України та ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» під час воєнного стану військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, у разі необхідності, втручатися у телефонні розмови і читати кореспонденцію, збирати конфіденційну інформацію, обмежувати свободу слова, а також певним чином обмежувати діяльність ЗМІ. Законодавчі заборони не оминули процес обміну інформацією і в мережі Інтернет.

Відповідно до Закону України № 2160-IX заборонено поширювати в мережі Інтернет:

1.  Інформацію про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, у тому числі про їх переміщення територією України, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі або в офіційних джерелах відповідних відомств країн-партнерів, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану. Дані діяння караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

2.  Інформацію про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України. Це у свою чергу тягне покарання у вигляді позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Обтяжуючими обставинами є:

– вчинення попередніх діянь за попередньою змовою групою осіб;

– корисливий мотив, 

– з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України, чи незаконним збройним формуванням, 

якщо вони спричинили тяжкі наслідки.

У такому випадку передбачено покарання у вигляді позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Крім цього, також заборонено поширювати в мережі Інтернет:

– ракети, які летять або кудись потрапили;    

– роботу ППО; 

– місця обстрілу або попадання снаряда; 

– потерпілих або загиблих (крім офіційних даних); 

– збір розвідувальних даних;

ефективність радіоелектронної боротьби противника;

– відкладені або скасовані операції;

– зниклий або збитий літак, корабель та операції з пошуку і порятунку;

– плани щодо безпеки наших військ (дезінформація, маскування, протидія);

– інформаційно-психологічні операції, які проводять або планують;

– пропаганду або виправдання широкомасштабної збройної агресії Росії проти України.

Як допомогти нашій країні в інформаційній війні?

1. Допоможіть у зборі доказів, які підтверджують вчинені рф злочини на території України. Усі докази використовуватимуться для притягнення рф до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та спеціальному трибуналі.

Як подати доказ?

1. Перейдіть на сайт «Російсько-українська війна: Докази»

2. За посиланням оберіть злочин, свідком якого Ви стали, заповніть дистанційно  форму та надайте належні докази.

Злочини поділяються на:

 Воєнні злочини проти українців. Наприклад, підтвердження пошкоджень об’єктів цивільної інфраструктури, факти поранення/загибелі цивільних осіб внаслідок застосування зброї окупантом, розташування та використання військової техніки в житлових кварталах міста, ведення бойових дій окупантом у житлових кварталах міста, факти фізичного насилля, позбавлення волі цивільного населення окупантом, використання цивільної інфраструктури з воєнною метою під прикриттям цивільних.

Матеріальні збитки. За посиланням можна надати відомості щодо матеріальної шкоди, завданої Україні. Кожен має можливість надати всю необхідну інформацію про руйнування та шкоду приватного й державного майна.

Порушення прав людини. Якщо ви стали свідком порушення прав людини, фіксуйте та надсилайте докази за посиланням. Усі вони будуть надіслані до Європейського суду з прав людини.

Наприклад, негайно слід надавати докази, якщо Ви стали свідком таких порушень прав людини, як:

– вбивство, катування, прилюдне приниження, умисні тілесні ушкодження, зґвалтування, незаконне позбавлення волі особи;

– знищення та пошкодження майна, мародерства, пограбування тощо;

– порушення права на свободу віросповідання та переслідування за релігійними ознаками;

– обшуки приватних будівель та бізнесу, тиск на родини політичних в’язнів, вторгнення у будинки, мобілізація до лав окупанта, депортація та примусове виселення;

– дії, що здійснюються з наміром знищити повністю або частково будь-яку національну, етнічну, расову чи релігійну групу;

2. Допоможіть нашим військам у бою, надіславши переміщення ворожої техніки та військ у такі телеграм-боти: 

1. Телеграм-бот «єВорог»;

2. Телеграм-бот «STOP Russian War»;

3. Телеграм-бот «Народний месник»

або повідомте про це:

– українських військових;

– керівництво ваших населених пунктів, районів, областей;

– поліцію;

– СБУ. 

   3. Не витрачайте ваш час на суперечку з ботами у мережі Інтернет. 

Вони виконують свою роботу, за яку отримують гроші, а деякі з акаунтів автоматизовано генерують дезінформацію за допомогою штучного інтелекту. Краще спрямовувати енергію на формування дописів у соціальних мережах про реальний стан речей для міжнародної спільноти.

4. Підтримуйте дух нашої Армії! 

Пишіть слова подяки, підбадьорюйте українців! Наша єдність – зараз дуже цінна.

5. Не забувайте скаржитись на інформаційних терористів.

Кіберполіція розробила Telegram чат-бот для блокування сервісів дезінформації. Таким чином можна заблокувати Telegram-канали, YouTube-канали, Facebook-групи, Instagram-профілі, які розповсюджують дезінформацію, а також інформацію про місця дислокації та пересування Збройних сил України. За посиланням на чат-бот є можливість направляти виявлені ресурси для їх перевірки та подальшого блокування. Також за посилання на Telegram-канал можна надсилати диверсійні ресурси для блокування та детальні інструкції, як це зробити.

Крім цього, не варто забувати, що у ТікТок просторі ворог також викладає сотні відеофейків про війну росії проти України. Тож знаходимо їх акаунти та надсилаємо скарги на відео для блокування таких ресурсів. 

6. Поширюйте та довіряйте тільки достовірній інформації з офіційних джерел.    

Дотримуйтесь цих простих правил поведінки у мережі Інтернет і не порушуйте заборони, які встановлені чинним законодавством України! 

Автор: Здепська Валерія

Avatar

Автор : Потапова Лоліта

2 323 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *