Правила поведінки під час комендантської години та наслідки, що настають у разі їх порушення

Правила поведінки під час комендантської години та наслідки, що настають у разі їх порушення

Із 24 лютого 2022 року на території України було введено воєнний стан правовий режим, для якого характерними є впровадження заходів, які можуть тимчасово обмежувати конституційні права та свободи людини та громадянина.

         Одним із таких обмежень є комендантська година, що, відповідно до ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» являє собою заборону перебувати у певний період доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень.

Правове регулювання впровадження комендантської години регламентується наступними нормативно-правовими актами:

1. Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015

2. Постанова Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 № 573 «Питання запровадження та здійснення деяких заходів правового режиму воєнного стану» (далі – Постанова №573).

3. Постанова Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 р. № 1455 «Про затвердження порядку встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, обмеження свободи пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також руху транспортних засобів в Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан» (далі – Постанова №1455).

 Говорячи про правові підстави введення комендантської години, то можливо виокремити наступні:

– наявність реальної загрози для життя і безпеки осіб;

– наявність реальної загрози інтересам суспільства або держави;

– забезпечення громадського порядку.

Порядок введення комендантської години встановлюється Постановою №573. Так, комендантська година запроваджується шляхом видання наказу військовим командуванням або військовою адміністрацією (у разі її утворення).

Зазначеним наказом регламентуються певні аспекти, зокрема:

– призначається комендант – уповноважена особа органу військового управління. Він призначається наказом військового командування і має  спеціальні повноваження щодо організації та забезпечення встановлення заходів особливого режиму на визначеній території;

– визначається певний період часу, протягом якого діють комендантська година та спеціальний режим світломаскування;

– окреслюються межі території запровадження комендантського часу;

– визначаються способи здійснення заходів щодо підтримання правопорядку, порядку руху залізничного, автомобільного, морського, річкового, повітряного транспорту;

– порядок створення, функціонування і місцезнаходження комендатури та її склад.

Накази про запровадження комендантської години та встановлення спеціального режиму світломаскування доводяться до відома підприємств, установ, організацій та населення сільськими, селищними, міськими радами, військовими адміністраціями (у разі їх утворення) або радами оборони Автономної Республіки Крим, областей, м. Києва та Севастополя та через засоби масової інформації.

Заборони та обмеження, які впроваджуються під час комендантської години

На території, де запроваджено комендантську годину, забороняється у визначений період доби:

1. Перебування на вулицях та в інших громадських місцях осіб без виданих перепусток;

2. Пересування на транспортних засобах.

Особи, які перебувають на вулицях у заборонений час, можуть вважатися членами диверсійно-розвідувальних груп. Важливо, що заборона перебувати на вулиці та у громадських місцях не поширюється на переміщення до укриттів під час сигналу тривоги. Громадський транспорт у цей час не працює. Дані заборони не розповсюджуються на об’єкти критичної інфраструктури, які мають для цього спеціальну перепустку.

З метою перебування і пересування на вулицях видаються відповідні перепустки. Перепустка є документом, що видається у комендатурі із обов’язковим зазначенням строку її дії.

Таку перепустку необхідно пред’являти:

– громадянином України разом із документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України або її спеціальний статус;

– військовослужбовцем Збройних Сил України, Держспецтрансслужби, Національної гвардії, Держприкордонслужби, поліцейським Національної поліції, військовослужбовцем та працівником СБУ, працівником ДФС, ДМС, ДСНС разом із службовим посвідченням;

– іноземцем або особою без громадянства разом із паспортним документом іноземця та документом, що підтверджує законність перебування на території України.

Перепустки, видані комендатурою, дійсні тільки в межах території, де запроваджено комендантську годину. 

Облік таких перепусток також ведеться комендатурою на території, де запроваджено комендантську годину.

Окремо варто зазначити, що під час комендантської години потрібно дотримуватися певних правил світломаскування:

1. Вимикати світло в будинках та на вулицях;

2. Зашторювати вікна;

3. Не ставити на підвіконня лампи тощо.

Потрібно належно і неухильно дотримуватися всіх введених обмежень, бо це запорука, передусім, нашої безпеки.

Контроль за дотриманням особами комендантської години та спеціального режиму світломаскування здійснюється патрулями, які підпорядковуються коменданту. Хто входить до патрулів – вирішує місцева влада.

 Під час комендантської години в’їзд/виїзд (вхід/вихід) на територію/з території, де запроваджено комендантську годину, здійснюється лише через визначені комендатурою блокпости.

Відповідно до Постанови №1455 патрулям на території, де запроваджено комендантську годину та встановлено спеціальний режим світломаскування, в установленому законодавством порядку надано право:

1. Затримувати і доставляти в органи або підрозділи Національної поліції осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення;

2. Перевіряти в осіб документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а для іноземців та осіб без громадянства – додатково документи, що підтверджують законність перебування на території України, а також перепустки.  

3. У разі відсутності документів – затримувати відповідних осіб, а також за потреби проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, які ними перевозяться;

4. Вилучати в осіб предмети, які є знаряддям, засобом або предметом правопорушення;

5. Тимчасово обмежувати або забороняти перебування та пересування на вулицях та дорогах, окремих ділянках місцевості та в інших громадських місцях;

6. Виводити осіб з окремих ділянок місцевості та об’єктів, евакуйовувати транспортні засоби;

7. Входити/проникати на територію та у приміщення, що належать особам, під час припинення кримінального правопорушення та в разі переслідування осіб, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, якщо зволікання може створити реальну загрозу життю чи здоров’ю осіб;

8. Використовувати із службовою метою засоби зв’язку і транспортні засоби, що належать особам (за їх згодою), підприємствам, установам і організаціям для запобігання вчиненню кримінального правопорушення, переслідування та затримання осіб, або для доставки до лікувальних закладів осіб, які потребують медичної допомоги;

9. Застосовувати, відповідно до законодавства, заходи фізичного впливу, зброю і спеціальні засоби.

Що загрожує правопорушникам?

Особи, які вчинили кримінальні та адміністративні правопорушення затримуються у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення.

У випадку порушення відповідних правил, комендантський патруль має право затримати дану особу і перевірити у неї наявність документів, які надають право на таке перебування на вулиці, чи підтвердити обставину щодо відсутності таких документів у даної особи, а також встановити причину порушення комендантської години.

За відмову від виконання законного розпорядження або вимоги патруля загрожує штраф, громадські чи виправні роботи або адміністративний арешт до 15 діб. Якщо порушник вчиняє опір – йому загрожує штраф 17 000 – 34 000 грн або позбавлення волі до 5 років. Крім того, передбачена відповідальність за поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку – карається штрафом або виправними роботами.

Підсумовуючи, варто наголосити, що в умовах воєнного стану на територіях, де введено комендантську годину, потрібно неухильно дотримуватися встановлених обмежень та заборон, а також правил світломаскування. Ці дії допоможуть вам запобігти застосуванню до вас санкцій за порушення спеціального режиму з боку держави, а інколи і зберегти ваше життя та здоров’я.

Автори: Бухова Дарина, Денисенко Даря

Avatar

Автор : Потапова Лоліта

8 960 переглядів

20 коментарів

  • Avatar
    Анна Корпанюк 26.04.2022 at 12:15 | Відповіcти

    Чи має право працівник поліції вручити повістку до воєнкомату порушнику комендантської години(в даній ситуації, чоловіку).

    • Avatar
      Потапова Лоліта 02.05.2022 at 16:16 | Відповіcти

      Вітаємо!
      Працівники поліції повноважень на вручення повісток не мають. Повноваження поліції передбачені Постановою Кабінету Міністрів України «Питання запровадження та здійснення деяких заходів правового режиму воєнного стану». Особливу увагу зверніть на пункти 8 та 16. Якщо Ви порушили комендантську годину, то це не є підставою для працівників поліції для вручення Вам повістки у центр комплектування (стара назва – військомат). Тому, повістка, отримана таким шляхом, може бути оскаржена Вами в судовому порядку.Відповідно до пункту 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.
      Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Крім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків

  • Avatar
    Ольга Пугач 06.05.2022 at 09:14 | Відповіcти

    Чи потрібно вводити світломаскування в квартирах, якщо на вулиці не вимикається світло?
    Чи потрібно світломаскування в квартирах та приватних будинках Києва на 6 травня 2022 і далі? На вулиці світло від початку війни ніхто не вимикав. Київ. північна околиця. Площа Шевченка, вул Сошенка, Сажина Пущеводицька, Кобзарська, Вишгородська.

    • Avatar
      Потапова Лоліта 14.05.2022 at 16:17 | Відповіcти

      Вітаємо!
      Встановлення спеціального режиму світломаскування запроваджується шляхом видання наказу військовим командуванням або військовою адміністрацією та доводиться до відома підприємств, установ, організацій та населення сільськими, селищними, міськими радами, військовими адміністраціями. Це безпосередньо затвердженно постановою Кабінет Міністрів України від 8 липня 2020 року “Питання запровадження та здійснення деяких заходів правового режиму воєнного стану”

      З метою підвищення правопорядку в містах, селах та на шляхах руху місцева влада самостійно прийматиме рішення щодо встановлення в темний час доби режиму часткового або повного світломаскування. Відповідний наказ голови Київської обласної військової адміністрації про введення режиму спеціального світломаскування вступив у дію 11 квітня. Із цим Ви можете ознайомитися на сайті за посиланням: https://koda.gov.ua/shhodo-vstanovlennya-rezhymu-svitlomaskuvannya-na-kyyivshhyni/
      Відповідний режим світломаскування скасовується наказом, який наразі на офіційних сайтах відсутній. Щоб бути в курсі всіх змін, радимо слідкувати за офіційними сайтами, зокрема:
      https://koda.gov.ua/
      https://kyivcity.gov.ua/
      https://t.me/KyivCityOfficial

  • Avatar
    Василенко Світлана 19.05.2022 at 00:35 | Відповіcти

    Чи є якісь обмеження для провення гучних свят в спальних районах міст під час воєнного стану поза комендантською годиною?

    • Avatar
      Потапова Лоліта 21.05.2022 at 19:12 | Відповіcти

      Вітаємо!
      Хочемо звернути Вашу увагу, що при воєнному стані державні органи влади, військове командування, військові адміністрації, органи місцевого самоврядування отримують повноваження, які необхідні для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки.

      У зв’язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України, для забезпечення можливості запровадження і здійснення заходів правового режиму воєнного стану.

      Окремо слід зазначити про право уповноважених органів під час дії правового режиму воєнного стану забороняти проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів, та право регулювати роботу постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг, поліграфічних підприємств, видавництв, телерадіоорганізацій, телерадіоцентрів та інших підприємств, установ, організацій і закладів культури та засобів масової інформації та забороняти передачу інформації через комп’ютерні мережі.

      Таким чином, у разі введення правового режиму воєнного стану можуть бути застосовані суттєві обмеження прав як фізичних, так і юридичних осіб.

      ! Але, що стосується порушення режиму тиші, існують загальні правила, дія яких не припиняється у воєнний час.

      Так, згідно статті 24 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” у нічний час, із двадцять другої до восьмої години на захищених об’єктах забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів.

      Отже, якщо Ви не зможете забезпечити потрібний рівень шуму і будете порушувати правило зазначене вище, до Вас можуть завітати представники правоохоронних органів.

      Відповідальність за порушення вимог законодавчих та нормативних актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях передбачена статтею 182 КУпАП.

  • Avatar
    Мілков 19.05.2022 at 23:41 | Відповіcти

    Якщо технологічний процес моеї праці закінчується о 23:00-00:00, я можу їхати додому чи маю чекати до ранку?

    • Avatar
      Потапова Лоліта 24.05.2022 at 16:12 | Відповіcти

      Вітаємо!
      Відповідно до Порядку Кабінету Міністрів України “Здійснення заходів під час запровадження комендантської години та встановлення спеціального режиму світломаскування в окремих місцевостях, де введено воєнний стан” під час комендантської години забороняється перебування на вулицях без виданих перепусток.

      Однак, проаналізувавши розпорядження обласних державних адміністрацій на офіційних сайтах, у тому випадку, якщо Ви працюєте на підприємстві критичної інфраструктури, Ви можете отримати перепустку. Це зумовлено необхідністю продовжувати забезпечення продовольчих потреб населення на територіях, де введено воєнний стан.

      Оформити перепустку можна звернувшись до свого керівника, який підтвердить необхідність переміщення у часи комендантської години.

      Перепустка дійсна лише при наявності документа, що посвідчує особу. Діє перепустка лише у Вашій області.

  • Avatar
    Свириденко 22.05.2022 at 19:20 | Відповіcти

    Добрий день. Куди можна поскаржитись на порушення коменд.години.

    • Avatar
      Потапова Лоліта 24.05.2022 at 16:18 | Відповіcти

      Вітаємо!
      У разі, якщо Ви виявили порушення комендантської години, то Ви можете звернутися до органів поліції для відповідного повідомлення.

  • Avatar
    Чернієнко 25.05.2022 at 00:53 | Відповіcти

    Ви пишете…… За відмову від виконання законного розпорядження або вимоги патруля загрожує штраф, громадські чи виправні роботи або адміністративний арешт до 15 діб. Якщо порушник вчиняє опір – йому загрожує штраф 17 000 – 34 000 грн або позбавлення волі до 5 років. Крім того, передбачена відповідальність за поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку – карається штрафом або виправними роботами.
    Якими нормами це передбачено?

    • Avatar
      Потапова Лоліта 02.06.2022 at 21:04 | Відповіcти

      Вітаємо!
      За наявності правових підстав особу, яка здійснила порушення режиму встановленої комендантської години, може бути затримано та притягнуто до адміністративної чи кримінальної відповідальності.
      Так, відповідно до ст. 185 Кодексу про адміністративні правопорушення невиконання вимог законного розпорядження або вимоги патруля порушнику загрожує штраф, громадські чи виправні роботи або адміністративний арешт до 15 діб.
      Якщо порушник комендантської години чинить опір, його може бути притягнуто до кримінальної відповідальності за статтею 342 Кримінального кодексу України
      За поширювання неправдивих чуток передбачена відповідальність за статею 173-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення

  • Avatar
    Патерило 07.06.2022 at 08:18 | Відповіcти

    Доброго дня, я займаюсь бджільництвом, при перевезенні пасіки інколи можу затриматися до комендантської голини, блок пост на в’їзді в місто пропускає, перевіряючи документи, а в місті мене затримує ГО разам з поліцією, опору не чинив документи пред’явив. Чи мали право мене затримати, та який в них порядок при затриманні, і скільки можуть мене тримати у відділку. Дякую.

    • Avatar
      Потапова Лоліта 17.06.2022 at 16:40 | Відповіcти

      Вітаємо!
      Комендантська година відповідно до ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» являє собою заборону перебувати у певний період доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень.

      ❕Право на отримання такого виду документа, як перепустка, є лише у працівників об’єктів критичної інфраструктури та військових адміністрацій.

      Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» патрулям на території, де запроваджено комендантську годину та встановлено спеціальний режим світломаскування, в установленому законодавством порядку надано право: перевіряти в осіб посвідчення, документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, та перепустки. В разі їх відсутності – затримувати відповідних осіб та доставляти в органи або підрозділи Національної поліції для встановлення особи; за потреби проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, які ними перевозяться.

      За наявності правових підстав особу, яка здійснила порушення режиму встановленої комендантської години, може бути затримано та притягнуто до адміністративної чи навіть кримінальної відповідальності.

      За відмову від виконання законного розпорядження або вимоги патруля загрожує штраф, громадські чи виправні роботи або адміністративний арешт до 15 діб. Якщо порушник вчиняє опір – йому загрожує штраф 17 000 – 34 000 грн.
      Відповідно до ст. 263 КУпАП загальний строк адміністративного затримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, становить не більш як 3 години. В необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення, строк затримання може становити до трьох діб.

  • Avatar
    Тетяна 17.07.2022 at 00:57 | Відповіcти

    Куди звернутися, якщо сусіди порушують комендантську годину???

    • Avatar
      Потапова Лоліта 22.07.2022 at 11:27 | Відповіcти

      Вітаємо!
      Поняття комендантська година міститься у п. 5 ч. 1 ст. 8 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, а саме – це заборона перебування у певний період доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень.

      Перевіряти документи та встановлювати правомірність перебування на вулицях і в інших громадських місцях під час комендантської години – повноваження патрулів. Хто входить до їх складу, вирішує місцева влада.

      Контроль за дотриманням особами комендантської години та спеціального режиму світломаскування здійснюється патрулями, які підпорядковуються коменданту.
      Під час комендантської години в’їзд/виїзд (вхід/вихід) на територію/з території, де запроваджено комендантську годину, здійснюється лише через визначені комендатурою блокпости.

      Якщо людина в заборонений час – протягом комендантської години – перебуває на вулиці, то комендантський патруль має право її затримати, перевірити в неї наявність документів, які б давали право на перебування на вулиці, чи підтвердити обставину про відсутність таких документів у даної особи, а також встановити причину порушення комендантської години.
      За непокору законному розпорядженню або вимозі патруля на порушника може бути накладено стягнення відповідно до статті 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
      Якщо порушник комендантської години чинить опір, його може бути притягнуто до кримінальної відповідальності за статтею 342 Кримінального кодексу України

  • Avatar
    Волинський 09.03.2023 at 14:38 | Відповіcти

    Доброго дня! Прошу дати посилання на Закон: ” За відмову від виконання законного розпорядження або вимоги патруля загрожує штраф, громадські чи виправні роботи або адміністративний арешт до 15 діб. Якщо порушник вчиняє опір – йому загрожує штраф 17 000 – 34 000 грн або позбавлення волі до 5 років. Крім того, передбачена відповідальність за поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку – карається штрафом або виправними роботами.”

    • Avatar
      Потапова Лоліта 13.04.2023 at 20:23 | Відповіcти

      Вітаємо!
      За відмову від виконання законного розпорядження або вимоги патруля встановлена відповідальність статею 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП);
      А за опір представнику правоохоронних органів відповідальність передбачена статею 342 Кримінального кодексу України (КК України);
      Також, поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку – передбачається статею 173-1 КУпАП.
      Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

      • Avatar
        Мельник 21.11.2023 at 13:07 | Відповіcти

        ст 185 передбачає непокору.
        якшо порушник коменд. години скаже: “Вибачте, але я якраз іду додому”, то за що його будуть карати?
        якою може бути законна вимога чи розпорядження поліцейського в комед. годину? Стояти на місці?

        • Avatar
          Потапова Лоліта 29.11.2023 at 14:50 | Відповіcти

          Вітаємо!

          З цього приводу можемо зазначити наступне:
          Запровадження комендантської години врегульовано Порядком здійснення заходів під час запровадження комендантської години та встановлення спеціального режиму світломаскування в окремих місцевостях, де введено воєнний стан, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 8 липня 2020 р. № 573.
          Відповідно до ст.185 КУпАП порушників комендантської години притягують до адміністративної відповідальності за злісну непокору законному розпорядженню або вимозі поліцейського під час виконання ним службових обов`язків.
          Згідно з п.7 Постанови Пленуму ВСУ “Щодо злісної непокори законним вимогам чи розпорядженням працівника міліції при виконанні ним службових обов’язків” від 10.07.1998 р., злісною непокорою є відмова від виконання наполегливих, неодноразово повторених законних вимог чи розпоряджень працівника міліції (зараз – поліції) при виконанні ним службових обов’язків або відмова, виражена в зухвалій формі, що свідчить про явну зневагу до осіб, які охороняють громадський порядок.
          Отже, особу можливо притягнути до адміністративної відповідальності лише в разі відмови правопорушника надати документ, який посвідчує особу, або виконати інші законні вимоги поліцейських та за рішенням суду.
          Таким чином, за сам факт порушення комендантської години окремої відповідальності не передбачено чинним законодавством.

          Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *