Заява про перенесення судового засідання

Заява про перенесення судового засідання

В житті кожної людини може трапитись ситуація, коли поважні причини унеможливлюють виконати той чи інший обов’язок. Обов’язок з’явитися до суду не виключення. Але законодавець надав громадянам можливість перенести судовий розгляд і, усунувши негативні причини, з’явитися на судовий розгляд справи вчасно.  

/Назва суду____________________/  

Відповідач: /ПІБ /______________    

Адреса_______________________

Засіб зв`язку. __________________

 

ЗАЯВА

про перенесення судового засідання

В провадженні /Назва суду/ знаходиться цивільна справа №*/***/****/**** за позовом /ПІБ Позивача/ до /ПІБ відповідача/ про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та зобов’язання вчинити певні дії, слухання якої призначено на «__» ________ 201_ р. на __ год. 00 хв.

На дане судове засідання я, як відповідач з’явитися не маю можливості, у зв’язку з хворобою, довідка про що буде надана.

Відповідно до п. 2 ч.1 ст. 169 ЦПК України суд відкладає розгляд справи в межах строків, встановлених статтею 157 ЦПК України, у разі першої неявки в судове засідання сторони або будь-кого з інших осіб, які беруть участь у справі, оповіщених у встановленому порядку про час і місце судового розгляду, якщо вони повідомили про причини неявки, які судом визнано поважними.

Керуючись ст. 169 ЦПК України, –

 

ПРОШУ:

– перенести судове засідання по вищевказаній справі на інший день.

 

«__» __________ 201_ р.                                                                                ___________


 

Андрущенко Ганна

Автор : Андрущенко Ганна

23 994 переглядів

2 коментарі

  • Avatar
    Повалій 26.04.2023 at 12:38 | Відповіcти

    Доброго дня !
    За скільки до розгляду справи можна подать клопотання про перенесення дати засідання?

    • Avatar
      Потапова Лоліта 05.05.2023 at 11:09 | Відповіcти

      Вітаємо!

      Наразі у правовій доктрині та в українському законодавстві, чітко прописаної інформації стосовно зазначеного питання – не вказано.

      Проте звертаючи увагу на практику досліджуваного питання, слід зазначити, що особи, які подають дане клопотання посилаються на статті, в яких зазначені загальні правила щодо учасників справи. Так, відповідно до ст. 43 ЦПК (ГПК) сторони мають право подавати клопотання і надавати обґрунтовану та достовірну інформацію, яка підтверджує наявність тих чи інших обставин справи.

      Відповідно до вищевказаного важливо зазначити, що при поданні процесуальних документів, зокрема, клопотання про перенесення дати засідання, необхідно детально обґрунтувати причини, які перешкоджають участі у судовому засіданні, та надати документальні докази, що підтверджують ці обставини (наприклад, якщо таке перенесення зумовлено хворобою заявника, то доказами в такій ситуації є документи, що підтверджують відвідування медичних закладів).

      Також, важливо зазначити, що клопотання про перенесення дати засідання може бути відхиленим судом, якщо суд вважає, що причини, викладені у клопотанні, не є достатньою підставою для перенесення засідання. У такому випадку, Ви маєте право подати апеляційну скаргу на рішення суду.

      Щодо часу. Якщо у заявника з’явилися вищезазначені об’єктивні причини, які перешкоджають участі у судовому розгляді, клопотання можна подавати в будь-який час (робочу години суду) до початку судового засідання, але при цьому не порушуючи принцип розумності строків, тобто під час направлення такого клопотання учасники повинні враховувати реальну можливість суду розглянути дане клопотання.

      Отже, в цілому клопотання про перенесення дати засідання може бути подано в будь-який момент до винесення судом рішення.

      Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *