Організація харчування у закладах дошкільної освіти: особливості нормативного врегулювання

Організація харчування у закладах дошкільної освіти: особливості нормативного врегулювання

Питання щодо організації харчування у закладах дошкільної освіти регулюється наступними нормативно-правовими актами:

1. Закон України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III (далі – Закон України № 2628-III).

2. Нормами харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305.

3. Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305.

Відповідно до положень Закону України № 2628-III до системи закладів дошкільної освіти належать заклади дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми власності.

Організація та відповідальність за харчування дітей

У державних і комунальних закладах дошкільної освіти управління системою останньої здійснюють: Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації, районні державні адміністрації, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері освіти, інші центральні органи виконавчої влади, яким підпорядковані заклади дошкільної освіти, органи місцевого самоврядування, а також керівники закладів дошкільної освіти.

У приватних закладах дошкільної освіти – власники та керівники закладів дошкільної освіти.

Організація харчування у закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку здійснюється з дотриманням:

а) норм харчування;

б) вимог санітарного законодавства; 

в) законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

Центральні органи виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у сфері охорони здоров’я, спільно з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, визначають натуральний набір продуктів для харчування дітей дошкільного віку.

Однією зі складових організації харчування є складання примірного чотиритижневого сезонного меню та щоденного меню-розкладу.

Згідно з положеннями законодавства для закладів дошкільної освіти існує одна форма організації харчування, а саме монопрофільне меню, що визначає один набір страв та не передбачає самостійного вибору споживачами його компонентів.

Необхідно зауважити, що примірне чотиритижневе сезонне меню та щоденне меню-розклад повинно враховувати певні фактори, до яких відносять: особливі дієтичні потреби здобувачів освіти/дітей (за наявності), сезонність, наявні харчові продукти, порцію страв для різних вікових груп, відповідність вимогам санітарного законодавства та нормам харчування.

Примірне чотиритижневе сезонне меню дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби). Без такого погодження дозволено використовувати меню, рекомендоване Міністерством охорони здоров’я України.

Контроль за організацією харчування дітей

Контроль і державний нагляд за якістю харчування у закладах дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми власності покладаються на засновників цих закладів, відповідні органи управління охорони здоров’я та відповідні органи управління освітою.

Оплата за харчування дітей у закладах дошкільної освіти

Порядок встановлення плати за харчування дитини у державному та комунальному закладі дошкільної освіти визначається Кабінетом Міністрів України.

Батьки або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у державному та комунальному закладі дошкільної освіти у розмірах, визначених органами місцевого самоврядування або відповідними органами управління.

Крім того, за рішенням органу місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевого бюджету можуть надаватись пільги на оплату харчування для багатодітних та малозабезпечених сімей та інших категорій, які потребують соціальної підтримки.

Органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади звільняють від плати за харчування такі категорії осіб:

  • дітей у сім’ях, у яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється Законом про Державний бюджет України для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних закладах дошкільної освіти;
  • дітей-сиріт;
  • дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • дітей з інвалідністю;
  • дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”;
  • дітей з числа осіб, визначених Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, які навчаються у державних і комунальних закладах дошкільної освіти.
Avatar

Автор : Росомаха Злата

73 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *