Пенсія у зв’язку з втратою годувальника: умови та порядок призначення

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника: умови та порядок призначення

У законодавстві України передбачено спеціальний нормативно-правовий акт, що регулює питання, пов’язані з пенсійним забезпеченням військовослужбовців або членів їх сімей: Закон України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (далі – Закон).

Крім того, більш детальна процедура оформлення пенсії у зв’язку з втратою годувальника закріплена у Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», затвердженому постановою правління Пенсійного фонду України від 30 січня 2007 року № 3-1 (далі – Порядок).

Відповідно до ст. 29 Закону пенсії в разі втрати годувальника сім’ям військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом призначаються, якщо годувальник помер у період проходження служби або не пізніше 3 місяців після звільнення зі служби чи пізніше цього строку, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних у період проходження служби, а сім’ям пенсіонерів з числа цих військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом – якщо годувальник помер у період одержання пенсії або не пізніше 5 років після припинення її виплати.

Згідно зі ст. 30 Закону право на пенсію в разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, що пропали безвісти військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які перебували на їх утриманні (стаття 31). Незалежно від перебування на утриманні годувальника пенсія призначається непрацездатним дітям.

Непрацездатними членами сім’ї вважаються, зокрема, діти, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років.

До того ж, як зазначається у ч. 6 ст. 30 Закону, вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажисти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), мають право на пенсію в разі втрати годувальника до закінчення навчальних закладів, але не більш як до досягнення ними 23 років.

Отже, дитина загиблого військовослужбовця має право на отримання пенсії в разі втрати годувальника до досягнення нею 18-річного віку, а у випадку навчання у закладах освіти за денною формою – до закінчення навчання, але не більш як до досягнення 23 років.

Порядок оформлення пенсії у зв’язку з втратою годувальника

Крок 1 – звернутися до територіального органу Пенсійного фонду України безпосередньо або через веб-портал Пенсійного фонду України, або засобами Порталу Дія. 

За малолітніх або неповнолітніх осіб заяви подаються законними представниками (батьками, усиновлювачами, батьками-вихователями, прийомними батьками, патронатними вихователями, опікунами, піклувальниками, представниками закладів (органів опіки і піклування), які виконують функції опікунів і піклувальників).

Крок 2 – подати наступний пакет документів (згідно з п. 3 розділу 2 Порядку):

  1. Заяву про призначення пенсії в разі втрати годувальника.

2. Паспорт, свідоцтво про народження дитини або інший документ, що засвідчує особу дитини.

3. Документ, що засвідчує реєстрацію дитини у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (РНОКПП) (якщо такий наявний).

4. У разі подання заяви законним представником додатково надається документ, що підтверджує його повноваження (свідоцтво про народження дитини, рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки чи піклування, договір про патронат, договір про влаштування дітей до прийомної сім’ї, договір про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу, рішення суду).

5. Подання про призначення пенсії, підготовлене уповноваженим органом (структурним підрозділом) (якщо пенсія померлому годувальнику органом, що призначає пенсію, не призначалась).

6. Витяг з наказу про виключення годувальника зі списків особового складу у зв’язку зі смертю / з визнанням судом безвісно відсутнім (якщо годувальник помер (загинув) / пропав безвісти у період проходження служби) або його копія.

7. Свідоцтво про смерть годувальника або рішення суду про визнання його безвісно відсутнім чи оголошення його померлим.

8. Документи, що засвідчують родинні відносини непрацездатних членів сім’ї з померлим годувальником:

а) паспорт громадянина України;

б) свідоцтво про народження;

в) свідоцтво про шлюб;

г) рішення суду.

9. Грошовий атестат та довідка про щомісячні додаткові види грошового забезпечення та премію для призначення пенсії відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (додаток 8 до Порядку).

10. Документи, що підтверджують право на встановлення надбавок, підвищень та інших доплат (за наявності), які передбачені пунктом 4 розділу 2 Порядку.

На додаток до цього, за необхідності, варто надати:

1) висновок МСЕК про час настання інвалідності (для призначення пенсії дитині годувальника, яка досягла 18-річного віку та якій право на пенсію в разі втрати годувальника надається внаслідок її інвалідності);

2) свідоцтво про смерть батьків або інші документи, що підтверджують відсутність батьків (для призначення пенсії братам, сестрам, онукам);

3) довідка про те, що пасинок або падчерка не одержують аліментів від батьків;

4) довідки закладів освіти про навчання, в тому числі за кордоном, членів сім’ї за денною формою (для призначення пенсії особам, зазначеним у частині шостій статті 30 Закону);

5) довідка закладу освіти про перебування на повному державному утриманні (якщо в закладі освіти передбачено таке утримання).

У випадку, якщо до заяви про призначення пенсії додані не всі необхідні документи, заявнику роз’яснюється, які документи він повинен надати додатково (ч. 2 ст. 48 Закону).

Результат

Відповідно до ч. 2 ст. 49 Закону документи про призначення пенсії розглядає орган Пенсійного фонду України і не пізніше ніж у 10-денний строк з дня їх надходження приймає рішення про призначення або про відмову в призначенні пенсії.

Повідомлення про відмову в призначенні пенсії із зазначенням причини орган Пенсійного фонду України видає (надсилає) заявникові не пізніше 5 днів після прийняття відповідного рішення.

Документом, який підтверджує призначення пенсії, є пенсійне посвідчення, що видається органом Пенсійного фонду України.

Відповідно до ч. 1 ст. 40 Закону пенсія в разі втрати годувальника встановлюється на весь період, протягом якого член сім’ї померлого вважається непрацездатним.

Отже, дитина буде отримувати пенсію до досягнення нею 18-річного віку, а у випадку, якщо продовжить навчання у закладах освіти за денною формою, – до його закінчення, але не більш як до досягнення нею 23 років.

Avatar

Автор : Росомаха Злата

79 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *