У яких випадках відключення світла буде вважатися форс-мажором?

У яких випадках відключення світла буде вважатися форс-мажором?

Відключення електропостачання може бути неприємним не тільки для побутових споживачів, але і для бізнесу, який може зазнати значних збитків у разі такого інциденту. Однак, у деяких випадках, відключення світла може бути вважатися форс-мажором, тобто непередбачуваною ситуацією, яка не залежить від постачальника електроенергії. У такому випадку, постачальник може бути звільнений від відповідальності за шкоду, заподіяну своїм клієнтам.

Питання щодо форс-мажорних обставин (до яких може відноситися і відключення світла) регулюється Законом України «Про торгово-промислові палати в Україні», адже саме там надано визначення обставинам непереборної сили, порядок засвідчення форс-мажорних обставин, які документи необхідні для отримання сертифіката тощо.

Так, в статті 14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» визначено, що форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами.

Порядок засвідчення форс-мажорних обставин встановлюється регламентом засвідчення ТПП України та регіональними ТПП форс-мажорних обставин. Відповідно до регламенту форс-мажорні обставини засвідчуються за зверненням суб`єктів господарської діяльності та фізичних осіб щодо кожного окремого договору, зобов`язання, контракту, виконання яких стало неможливим через наявність зазначених обставин. Перелік таких обставин визначений Регламентом ТПП у п. 3.1, однак, він є не вичерпнимм. Офіційним документом, який засвідчує настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) є сертифікат виданий ТПП України або регіональною ТПП (п. 3.3. ст. 3 Регламенту ТПП).

Зокрема, в цілях отримання сертифіката ТПП про форс-мажорні обставини Заявником подаються документи, які мають свідчити про:

– надзвичайність таких обставин (мають винятковий характер і знаходяться за межами впливу сторін);

– непередбачуваність обставин (їх настання або наслідки неможливо було передбачити, зокрема, на момент укладення відповідного договору, перед терміном настання зобов’язання або до настання відповідного обов’язку);

– невідворотність (непереборність) обставин (неминучість події/подій та/або її/їх наслідків);

– причинно-наслідковий зв’язок між обставиною/подією і неможливістю виконання Заявником своїх конкретних зобов’язань (за договором, контрактом, законом, нормативним актом, актом органів місцевого самоврядування тощо).

Початок військових дій на території України спричинило багато питань застосування форс-мажору, а отже і нову хвилю судової практики.Так, ТПП на своєму сайті оприлюднило Лист від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1. Даним листом ТПП засвідчила форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію рф проти України, що стало підставою введення воєнного стану.

Однак, звертаємо увагу, що судова практика виходить з того, що лише посилання на вищевказаний лист ТПП не може вважатись безумовним підтвердженням форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) та для доведення їх наявності, в якості доказу, необхідно надавати сертифікат ТПП.

Верховний Суд у постанові від 25.01.2022 по справі №904/3886/21 також зазначив: «Форс-мажорні обставини не мають преюдиціальний (заздалегідь встановлений) характер, а зацікавленій стороні необхідно довести факт їх виникнення; те, що обставини є форс-мажорними для конкретного випадку. Виходячи з ознак форс-мажорних обставин, необхідно також довести їх надзвичайність і невідворотність. Форс-мажор не є автоматичною підставою для звільнення від виконання зобов`язань, стороною договору має бути підтверджено не факт настання таких обставин, а саме їхня здатність впливати на реальну можливість виконання зобов`язання».

Щодо ситуації з відключенням світла, то серед документів, які слід буде подати до ТПП України чи регіональних ТПП, окрім визначених Регламентом документів, доведеться подавати й документи, які підтверджують саме наявність таких непередбачуваних іневідворотних обставин як відключення світла. Це може бути лист/довідка, яка буде надана енергетиками і вказуватиме саме на те, чи було відключення світла за графіком, який оприлюднений у відповідних джерелах (соцмережі, чат-боти, повідомлення на сайті, іншим шляхом оповіщення про такі графіки) або це спонтанні відключення поза графіком, що також може бути зазначено у листі/довідці.

Тобто так,відключення світла – це форс-мажорна обставина. Проте, не можна вважати, що кожне відключення світла (за графіком чи за його межами) для кожного підприємства чи громадянина-споживача за будь-яким договором буде вважатися форс-мажорним.

Верховний Суд у своїх постановах неодноразово вказує на те, що такі обставини встановлюються для кожного конкретного випадку і кожний випадок потребує доведення. Обов’язок доведення існування форс-мажорних обставин та їх впливу на конкретне виконання встановленого обов’язку лежить на особі, яка допустила порушення.

Узагальнюючи можливо вказати, якщо обставини, що склалися, відповідають 4-м критеріям Регламенту ТПП та підтверджуються належними і допустимими доказами, то є всі шанси отримати сертифікат ТТП, який засвідчить настання обставин непереборної сили у вигляді вимкнення електроенергії.

Ключові слова: форс-мажорні обставини; сертифікат; відключення світла; військова агресія; докази.

Автор: Микитенко Катерина

Avatar

Автор : Потапова Лоліта

501 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *