Порядок проведення перевірки щодо фіксованих цін: хто, коли і з яких підстав може їх проводити?

Порядок проведення перевірки щодо фіксованих цін: хто, коли і з яких підстав може їх проводити?

Державне регулювання цін здійснюється Кабінетом Міністрів України, органами виконавчої влади, державними колегіальними органами та органами місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень шляхом установлення обов’язкових для застосування суб’єктами господарювання фіксованих, граничних цін, розміру доплат, знижок та ін. Але з 24 лютого 2022 року життя докорінно змінилося не тільки для звичайних громадян, але і для суб’єктів господарювання. Відповідно до п. 69.27 підрозділу 10 розділу «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПК України) тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, податкові органи здійснюють державний контроль (нагляд) та спостереження у сфері ціноутворення відповідно до Закону України «Про ціни і ціноутворення» (далі – Закон України №5007-VI).

Відповідно до змін Кодексу податкові органи здійснюють контроль за дотриманням платниками податків вимог законодавства щодо встановлених державою фіксованих цін, граничних цін і граничних рівнів торговельної надбавки шляхом проведення фактичних перевірок. Є дві підстави, за якими можуть проводитися такі перевірки:

1. Якщо була отримана інформація від державних органів або органів місцевого самоврядування, яка свідчить про можливі порушення платником податків законодавства про ціни і ціноутворення;

2. За наявності письмового звернення покупця (споживача) про порушення платником податків установленого порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Також, відповідно до статті 80 ПК України, фактична перевірка проводиться двома і більше посадовими особами контролюючого органу у присутності посадових осіб суб’єкта господарювання або його представника та/або особи, що фактично здійснює розрахункові операції. Тривалість фактичної перевірки не повинна перевищувати 10 діб, або такий строк може продовжити керівник контролюючого органу, але не більш як на 5 діб.

За результатами перевірки у разі виявлення порушення законодавства про ціни і ціноутворення, податковий орган складає окремий акт про результати фактичної перевірки. Цей акт потім надсилається до органу, який приймає рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій. Важливо зазначити, що вони застосовуються тільки до суб’єктів господарювання, а не до їх працівників. Останнім може загрожувати адміністративна або кримінальна відповідальність. За порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін застосовується санкція у формі вилучення необґрунтовано одержаної виручки, що становить позитивну різницю між фактичною виручкою від продажу товару та виручкою за цінами, сформованими відповідно до запровадженого способу регулювання, та штраф у розмірі 100 відсотків необґрунтовано одержаної виручки. Якщо говорити про необґрунтовану виручку, отриману суб’єктами господарювання, які на постійній основі надають житлово-комунальні послуги або мають адресного споживача, то вона повертається споживачам.

Якщо платник податків не погоджується з виявленими під час фактичної перевірки порушеннями законодавства про ціни і ціноутворення, то він надсилає свої зауваження до органу, уповноваженого приймати рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій за порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін. Відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України, питання застосування штрафних санкцій до суб’єктів господарювання та їх стягнення повинно вирішуватись судом.

Отже, можемо дійти до висновку, що законодавством закріплено передачу повноважень здійснення державного контролю та спостереження у сфері ціноутворення під час воєнного стану до податкових органів. Вони ж здійснюють контроль за дотриманням платниками податків вимог законодавства щодо встановлених державою фіксованих цін, граничних цін і граничних рівнів торговельної надбавки шляхом проведення фактичних перевірок. За результатами перевірки можуть бути застосовані адміністративно-господарські санкції.

Ключові слова: «державний контроль», «податкові органи», «державні регульовані ціни», «фактична перевірка».

Автори: Батир Руслана та Батир Валерія

Avatar

Автор : Потапова Лоліта

349 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *