Страхування адвокатської діяльності

Страхування  адвокатської  діяльності

Незважаючи на сумлінну працю адвокатів, у деяких випадках клієнти можуть бути не задоволені їхньою роботою.  Професійні помилки є типовим явищем для великої кількості юридичних фірм. Інакше кажучи, страхування професійної відповідальності адвокатів відоме у світі як страхування від помилок та упущень. Воно є важливим механізмом захисту інтересів клієнтів від ризику адвокатських помилок, допущених через невиконання або неналежне виконання адвокатом своїх професійних обов’язків.

Що таке страховий випадок?

Це обґрунтоване, доведене фактами, халатне ставлення посадової особи до своїх професійних обов’язків, яке може полягати у: 

– Порушенні конфіденційності під час службової діяльності;

– Виконанні робіт, які не відповідають певному регламенту або інструкції;

– Добровільному недотримання основ адвокатської діяльності;

– Інші порушення, які випливають з діяльності адвоката.

А який досвід зарубіжних країн?

Відповідно до п.п. 3.9.1 п.3.9 Загального кодексу правил для адвокатів країн Європейського Співтовариства від 01.10.1988 р., адвокати завжди повинні бути застраховані від пред’явлення позовів, пов’язаних з недостатньою професійною компетентністю. Розмір страхової суми визначається в розумних межах співвідносно з ризиком можливих помилок, допущених адвокатами у процесі здійснення професійної діяльності.

Положення про обов’язкове страхування професійної відповідальності міститься в національному законодавстві більшості європейських країн. Так, у Німеччині неможливо отримати ліцензію адвоката, не маючи договору страхування, який укладається з конкретним адвокатом. В Румунії адвокат зобов’язаний страхувати свій ризик професійних помилок на мінімальну суму, що становить 6 тисяч євро на рік, а для адвоката-стажиста ця сума становить 3 тисячі євро на рік. 

Обов’язкове страхування адвокатської діяльності є також у Франції. Особливістю є те, що кожен страховий випадок є предметом розгляду суду, адже, відповідно до законодавства Франції, клієнт може отримати відшкодування лише за рішенням суду.

Цікавим є досвід США, де, на відміну від європейської моделі, в більшості штатів страхування професійної відповідальності адвокатів не є обов’язковим. Однак, закони деяких штатів покладають на адвокатів обов’язок повідомляти своїх клієнтів про те, що їхня діяльність не застрахована. Це збільшує кількість позовів про несумлінне виконання обов’язків, що стимулює адвокатів добровільно страхувати свою професійну відповідальність. 

Європейська система обов’язкового страхування професійної відповідальності адвоката поки що не є характерною для України. 

В Україні нотаріуси та приватні виконавці зобов’язані страхувати свою професійну діяльність до початку її здійснення. Відповідні положення містяться у статті 28 Закону України «Про нотаріат» та у статті 24 Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів».

Що ж стосовно адвокатів, то наразі існує лише можливість добровільного страхування цивільно-правової відповідальності відповідно до Цивільного кодексу України та Закону України «Про страхування». Проте, сьогодні лише незначна кількість адвокатів страхують свою професійну діяльність.

Отже, страхування може й не мати обов’язкового характеру, втім з огляду на законодавчі приписи та недоліки відсутності такого страхування, адвокати зацікавлені в страхуванні своєї професійної відповідальності. З метою комплексного врегулювання в Україні проблемних питань, пов’язаних із страхуванням, необхідно провести відповідні реформи.

Ключові слова: страхування, адвокат, професійна діяльність, страховий випадок, обов’язок.

Автор: Бодрухіна Єлизавета

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 065 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *