Допомога безробітним в Україні: що необхідно знати?

Допомога безробітним в Україні: що необхідно знати?

Пандемія створила важкі умови для розвитку бізнесу. Не всі мали можливість впоратися із новими викликами і вимушено поповнили лави безробітних. Хтось намагається працевлаштуватись самостійно, хтось звертається по допомогу до центрів зайнятості.

Станом на вересень 2021 року кількість зареєстрованих в Державній службі зайнятості безробітних становила 285,9 тисяч осіб. Порівнюючи із квітнем цього року кількість зменшилась, але чисельність претендентів значно перевищує кількість вакансій в усіх регіонах, видах економічної діяльності та професійно-кваліфікаційних групах.

До Державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні можуть звертатись усі незайняті громадяни, які бажають працювати, а також зайняті громадяни, які бажають змінити місце роботи, працевлаштуватися за сумісництвом, або студенти у вільний від навчання час. Реєстрація безробітних, які звертаються за сприянням у працевлаштуванні, проводиться центром зайнятості незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування.

Як отримати статус безробітного?

Відповідно до частини 1 статті 43 Закону України «Про зайнятість населення» статусу безробітного може набути:

1) особа працездатного віку до призначення пенсії, яка через відсутність роботи немає заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готова та здатна приступити до роботи;

2) особа з інвалідністю, яка не досягла пенсійного віку та отримує пенсію по інвалідності або соціальну допомогу відповідно до законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» та «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю»;

3)особа, молодша 16-річного віку, яка працювала і була звільнена у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, зокрема припиненням або перепрофілюванням підприємств, установ та організацій, скороченням чисельності працівників.

Відповідно до пункту 17 Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 за №792 особа, яка шукає роботу, для реєстрації в центрі зайнятості як безробітна подає заяву про надання статусу безробітного (у тому числі засобами електронної ідентифікації) та пред’являє:

– паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;

– довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;

– трудову книжку (цивільно-правовий договір чи інший документ, який підтверджує періоди зайнятості або перебування у трудових відносинах);

– документ про освіту або його дублікат (за наявності такого документу або дублікату).

Також таку заяву можна подати через портал державних послуг «Дія».

Як отримати допомогу по безробіттю?

Відповідно до частини 1 статті 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» застрахованим особам, визнаним у встановленому порядку безробітними, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, становить не менше ніж шість місяців за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до їх середньої заробітної плати залежно від страхового стажу:

– до 2 років – 50 відсотків;

– від 2 до 6 років  ̶ 55 відсотків;

– від 6 до 10 років – 60 відсотків;

– понад 10 років – 70 відсотків.

Допомога по безробіттю не може перевищувати чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого Законом. Станом на 2021 рік максимальний розмір допомоги по безробіттю становить: з 1січня-9080гривень, з 1липня-9396, з 1грудня – 9924 гривень.

Терміни перебування на обліку або у статусі зареєстрованого безробітного не встановлені, натомість є терміни виплати допомоги по безробіттю. Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років. Проте, існують певні виключення, що передбачені чинним законодавством. Зокрема, для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 720 календарних днів.

Проте, людина, яка не має права на статус безробітного та виплати відповідної допомоги, може користуватися послугами, які пов’язані з підбором роботи, професійною орієнтацією, консультаціями з розвитку кар’єри та з інших питань зі сфери зайнятості та соціального страхування на випадок безробіття. У тому випадку, коли виплати допомоги по безробіттю закінчилися, а людина продовжує шукати роботу, вона зберігає права на перебування у статусі безробітного та отримання відповідних послуг.

Таким чином, звернувшись до Центру зайнятості безробітній отримує:

– пошук підходящої роботи;

– професійну підготовку або перепідготовку, підвищення кваліфікації та профорієнтації;

– надання ваучера для підтримання конкурентоспроможності;

– кваліфіковані інформаційні та консультаційні послуг, пов’язані з працевлаштуванням.

Це сприяє збільшенню кількості кваліфікованих кадрів у сферах, що потребують кадрових змін.

Ключові слова: державна служба зайнятості, безробіття, центр зайнятості, реєстрація

Автор: Антоненко Анастасія

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

999 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *