Уряд посилив механізм впливу на порушників земельного законодавства

Уряд посилив механізм впливу на порушників земельного законодавства

9 вересня на засіданні Уряду прийнято постанову «Про внесення змін до Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу». Таке рішення сприятиме створенню прозорих умов для набуття у власність земельних ділянок, у тому числі сільськогосподарського призначення, громадянами та юридичними особами України, – повідомила прес-служба Мінекономіки.

Так, передбачено збільшені розміри:

– середньорічного доходу від використання земель за цільовим призначенням;

– середньорічного додаткового доходу, отриманого внаслідок фактичного використання земельних ділянок не за цільовим призначенням;

– нормативних втрат від знищення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту).

Відповідні показники використовуються під час визначення розміру шкоди. Також оновлено коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель, який враховуватиме грошову оцінку, здійснену в 2020 та наступних роках.

Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький , прокоментував : «На сьогодні деякі сільгоспвиробники порушують порядок використання земельних ділянок – обробіток пасовищ, самовільне захоплення державних земель, адже чинний розрахунок збитків, завданих державі, не перевищує прибутків від використання земель. Крім того, місцеві бюджети недоотримують кошти від плати за землю. Уряд запроваджує ефективний механізм боротьби з порушниками земельного законодавства, збільшивши розрахунок збитків, орієнтовно, втричі. Це зробить порушення земельного законодавства економічно невигідним».

Постанова Кабінету Міністрів України від 09.09.2020 №800 ««Про внесення змін до Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу»

 

Автор:                                                                                              Олейник Олександра

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

580 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *