Робота переможця Всеукраїнського конкурсу есе «Моя фінансова грамотність»

Робота переможця Всеукраїнського конкурсу есе «Моя фінансова грамотність»

Моя фінансова грамотність

Вивчай все не з марнославства, а задля практичної користі

Георг Крістоф Ліхтенберг

Для мене фінансова грамотність – це вміння раціонально розпоряджатися своїми коштами задля досягнення конкретної цілі, вміти виконувати елементарні фінансові послуги та найважливіше – знати як захистити себе у разі виникнення фінансових негараздів та запобігати їм.

Хочу почати з народного прислів’я: «За гроші щастя не купиш». Я думаю ви зі-мною згодні тому що, уявити життя в сучасному світі без грошей просто неможливо. Щодня ми виконуємо елементарні фінансові дії, наприклад, здійснюємо покупку у магазині або через Інтернет.

Кожна людина з юного віку прагне досягти успіху у житті та бути достатньою людиною. Це, по-перше, залежить від того, на скільки розумно та раціонально людина використовує ресурси та розпоряджається грошима.  По-друге, для того щоб цю мрію втілити у життя потрібно бути фінансово грамотним. Тому  необхідно засвоїти відповідні знання.

У нашому світі досить легко засвоїти елементарні знання стосовно фінансів, адже у кожній домівці є хоча б один, а може навіть більше пристроїв з можливістю виходу до Інтернет мережі, де можна знайти економічні, навчальні статті, які допоможуть швидко зорієнтуватися та засвоїти основні поняття. Завдяки цим знанням ми зможемо планувати власний бюджет, накопичувати, заощаджувати, згодом інвестувати гроші у справу, яка приноситиме прибуток, розумно користуватися банківськими послугами.

Фінансова грамотність має велике значення для нашої країни, адже від неї залежить не тільки задоволення власних потреб, а й високий економічний рівень країни. Тому, на мою думку, в Україні потрібно увести для учнів 9-11 класів у навчальну програму такий курс як «фінансова грамотність», завдяки якому діти стануть грамотними, свідомими та відповідальними, побудують майбутнє до якого будуть прагнути.

Виходячи із власного досвіду, можу сказати, що фінансова грамотність конче потрібна для підростаючого покоління. На жаль, під час мого навчання у школі, я не отримала потрібних знань, тому потрібно було отримувати відповідні знання самостійно, про що я не пошкодувала, адже вони допомагають приймати розумні, зважені рішення, ухилятися від помилкових рішень та жити без боргів та кредитів.

На даний момент я навчилася контролювати власні витрати, планувати бюджет на подальший тиждень (місяць, рік), розумно управляти коштами. Я впевнена, що це приведе мене до поставленої мети, а саме, до досягнення успіху. До вашої уваги моя трискладова формула успіху: рішучість – потреба – можливість.

Варто пам’ятати, що успіх швидким і простим не буває! Потрібно наполегливо працювати та постійно отримувати нові знання!

 

Автор: Сивко Інна

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

607 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *