Конституційний суд України визнав неконституційним обмеження максимального розміру пенсій суддів у відставці сумою 10740 грн.

Конституційний суд: чи є статутний капітал приватного підприємства є об’єктом права спільної сумісної власності?

На черговому засіданні пленум Верховного Суду вирішив звернутися до Конституційного суду України з проханням визнати невідповідними Конституції положення абз. 1, 2, 4, 6 ч. 5 ст. 141 закону України “Про судоустрій і статус суддів” № 2453, згідно з якими на період з 1 січня по 31 грудня 2016 року особам, які працюють на посадах і на умовах, передбачених законом про держслужбу і про прокуратуру, щомісячне довічне грошове забезпечення не виплачується. Крім того, положеннями ст. 141 закону передбачається, що з 1 січня 2017 року виплати щомісячного довічного грошового забезпечення на період роботи на посадах, які дають право на його призначення, а також право на призначення пенсій, призупиняється, і на цей період виплачується пенсія відповідно до загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Разом із цим, положення закону вказують, що максимальний розмір щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці з урахуванням всіх надбавок і підвищень не може перевищувати 10740 грн.

Конституційний Суд України вважає, що положення Закону № 2453 щодо належного матеріального та соціального забезпечення суддів повинні відображати положення Конституції України та міжнародних актів щодо незалежності суддів, бути спрямованими на забезпечення здійснення справедливого правосуддя та стабільності досягнутого рівня гарантій незалежності суддів. Матеріальне забезпечення суддів після виходу їх у відставку як складова їхнього правового статусу є не особистим привілеєм, а засобом конституційного забезпечення незалежності суддів, які здійснюють правосуддя, і надається для гарантування верховенства права та в інтересах осіб, які звертаються до суду за справедливим, неупередженим та незалежним правосуддям. 

Таким чином КСУ вирішив визнати неконституційними положення  ч. 3 статті 141, абзц. 1, 2, 3, 4 та першого, другого речень абзацу шостого ч. 5 статті 141 Закону „Про судоустрій і статус суддів“ від 7 липня 2010 року.

Водночас, пунктом 4 резолютивної частини Рішення КСУ регламентував регулювання довічного грошового утримання суддів, а саме: “Щомісячне довічне грошове утримання виплачується судді у розмірі 80 відсотків грошового утримання судді, який працює на відповідній посаді. За кожний повний рік роботи на посаді судді понад 20 років розмір щомісячного довічного грошового утримання збільшується на два відсотки заробітку, але не може бути більшим ніж 90 відсотків заробітної плати судді, без обмеження граничного розміру щомісячного довічного грошового утримання. У разі зміни грошового утримання судді, який працює на відповідній посаді, здійснюється перерахунок раніше призначеного щомісячного довічного грошового утримання”.

Рішення Конституційного Суду України від 08.06.2016 № 4-рп/2016

 

Автор: Піскуровська Анна

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 393 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *