SMS – ПОВІДОМЛЕННЯ: ПОВІДОМЛЯТИ ЧИ НІ??

SMS – ПОВІДОМЛЕННЯ: ПОВІДОМЛЯТИ ЧИ НІ??

З розвитком різних сфер життя суспільства, зрозуміло, що і шахрайські схеми підлягають постійним змінам та удосконаленню зі сторони їх виконавців. Особливе місце серед різних фінансових шахрайств займає шахрайство з SMS – повідомленнями. В чому причина  поширення цього виду шахрайства? Тут можна назвати кілька причин.

По-перше, вже протягом значного періоду SMS – повідомлення відіграють роль коду, що підтверджує ту чи іншу операцію або дію. По-друге, різні додатки, в тому числі, що стосуються фінансових операцій, мають прив’язку до номеру телефону особи та використовують SMS – повідомлення для спрощення взаємодії з власниками відповідних номерів телефонів. Така поширеність використання SMS означає, що й існує ціле об’єднання осіб, що активно користуються SMS у ролі підтверджуючого коду, а отже існує сукупність «клієнтів» для шахраїв, що можуть стати ціллю шахрайських схем, які використовують такі SMS у своїй основі.

Також варто додати і те, що постійно стикаючись з прикладами шахрайських дій заснованих на одержанні інформації про номер карти та особливо PIN – коду, люди насторожено ставляться до вимоги надати таку інформацію, на відміну від коду з SMS.

У зв’язку з поширенням шахрайських схем пов’язаних з SMS- повідомленнями, ми б хотіли ознайомити з їх прикладами.

Перший приклад шахрайської схеми побудований на послузі «Екстрені гроші». В банкоматі надається можливість зняти кошти без використання банківської картки.  Найчастіше цю схемі використовують у зв’язці з іншими шахрайськими діями. На стадії підготовки шахраї намагаються дізнатися паспортні дані, номер карти та строк її дії для ідентифікації банком шахрая як клієнта банку. Наступним кроком є використання у цілях шахрая SMS- повідомлення для підтвердження фінансової операції. Шахраї, звісно, не мають доступу до даного повідомлення напряму, а тому телефонують власнику відповідного номеру та намагаються дізнатися даний восьмизначний код. Підставою для повідомлення інформації з SMS визначають, для прикладу, неможливість переказати кошти без введення коду.

Наступний приклад шахрайства, це прохання шахрая до особи ввести код самостійно у банкоматі. За таких умов шахрай телефонує особі та вказує, що фінансова операція не може бути здійснена без введення у банкоматі конкретного коду, і просить «жертву» допомогти ввести такий код. Часто тим самим «кодом» виступає номер карти шахрая. Таким чином особа переводить кошти на користь шахрая, навіть не підозрюючи про це.

Є ще один спосіб шахраїв ошукати свого «клієнта». Нібито для «підтвердження» отримання переказу жертву просять переслати код на сервісний номер ПриватБанку. Такий код містить у своєму складі певну суму, останні чотири цифри номера карти жертви, і номер мобільного телефону або карти шахраїв. Після надсилання такого коду особа, фактично, переказує власні кошти  або на мобільний рахунок шахрая або на його банківську картку.

Ці приклади шахрайських операцій є не єдиними. Важливо бути обережним та не повідомляти інформацію, код для підтвердження тієї чи іншої банківської операції будь-якій іншій особі. Адже така інформація може бути використана проти вас та вашого фінансового благополуччя.

 

Автор: Аліна Повх

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». 

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

781 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *