ФІНАНСОВА ПІРАМІДА. ЩО ЦЕ ТА ЯК ЇЇ ВИЯВИТИ??

ФІНАНСОВА ПІРАМІДА. ЩО ЦЕ ТА ЯК ЇЇ ВИЯВИТИ??

Коли ми чуємо «фінансова піраміда» не у кожного виникають конкретні асоціації, не кожен розуміє сутність цього явища. Але, насправді, всі ми чули про нього з новин. Так, для прикладу, можна вказати найменування, що багатьом знайоме, – це «МММ».

«МММ» – це найменування, що стійко асоціюється у осіб із такими означеннями як «шахрайська схема» та «фінансова піраміда». Насправді, «МММ» є однією з найвідоміших фінансових пірамід, що була створена Сергієм Мавроді у 1992 році, та від якої постраждали мільйони осіб. Що являє собою фінансова піраміда??

Фінансова піраміда, або ще її називають схемою Понці, є видом шахрайства, за якого створюється відповідна фірма (підприємство, організація), джерелами доходу якої є вступні внески нових членів. Особливістю застосування цих «інвестицій» є те, що вони не використовуються для виготовлення продукції, надання послуг чи реалізації будь-якого іншого способу для формування реального прибутку підприємства. Ці кошти формують прибуток керівництва відповідної фінансової піраміди та її ешелонів. Найбільш поширеною схемою, за якою будується фінансова піраміда, можна назвати наступну:

1. Активно рекламується фірма, що має на перший погляд міцну фінансову основу. Тут можна стикнутися з різноманітними методами рекламування: тісні зв’язки з відомими іноземними компаніями, інвестування у вказану фірму мільйонів доларів, довгі роки роботи закордоном та відкриття філії в Україні та цілий ряд інших привабливих характеристик.

2. 100000% прибутку. Дуже часто фінансову піраміду характеризує також екстремально високий відсоток прибутку, що, фактично, не має жодного  обґрунтовується.

3. Відсутність належних документів та ліцензій для здійснення відповідної діяльності.

4. «Вступи та запроси друга». Зміст цього правила полягає у тому, що перший прибуток нові учасники найчастіше отримують лише після того як до цієї ж піраміди вони вдало залучать певну фіксовану кількість людей. Саме за рахунок цих «новачків» і формуватиметься дохід учасників піраміди, в той час як «новачки» не отримають жодного доходу, доки не запросять нових учасників.

5 .Вершина отримує все. Кожен наступний ряд учасників фінансової піраміди фактично зі своїх внесків формує дохід верхніх рядів учасників. Організація не має реального, об’єктивно існуючого джерела доходу. Те, що до зволяє їй процвітати, – це замкнене коло внесків та їх шахрайський розподіл між «бувалими» учасниками.

Насправді, велика кількість вчених вивчала та вивчає явище фінансової піраміди, що є не певною сталою схемою, а лише має кілька характерних ознак і може бути реалізована у будь-якій сфері та замаскована під різноманітними фінансовими операціями, адже фантазія шахраїв та їх здатність пристосовуватися до нових реалій не є обмеженою.

Так у травні 2020 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку опублікувала на своєму сайті попередження інвесторів щодо до ризиків інвестування у проект B2B Jewelry. Адже в ході моніторингу сумнівних фінансових проектів (скам-проектів) було визнано даний проект  як такий, що має ознаки сумнівного і може мати на меті незаконне заволодіння коштами інвесторів. «Проект пропонує громадянам придбання ювелірних виробів та подарункових сертифікатів, за яким нараховуються надвисокі відсотки інвестиційного прибутку. При цьому на подарунковому сертифікаті відсутні будь-які реквізити особи, що її видала. Крім того, майже всі транзакції в магазинах B2B Jewelry здійснюються у готівковій формі, що не дає змоги встановити зв’язки з реальними бенефіціарами проекту. Подарункові сертифікати B2B Jewelry мають ознаки облігацій – боргових цінних паперів, оскільки посвідчують внесення їх першими власниками коштів, визначають відносини позики між власником такого сертифікату та його емітентом в особі B2B Jewelry. Емітент в особі B2B Jewelry мав би звернутися до НКЦПФР для реєстрації випуску облігацій до початку продажу таких паперів інвесторам, але станом на сьогодні цього не було зроблено. Необхідно зазначити, що відповідну діяльність із залучення коштів населення та виплату відсотків прибутку відповідно до законодавства України можуть здійснювати виключно банки та фінансові компанії зареєстровані на території України, що мають відповідні ліцензії» – про це зазначає Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку на своєму офіційному сайті.

Що є важливим, то це пам’ятати, що діяльність фінансової піраміди є такою, що суперечить законодавству і тягне кримінальну відповідальність. Якщо ви стали жертвою такої фінансової схеми обов’язково зверніться до правоохоронних органів. Таким чином ви не лише реалізуєте своє право на захист, а й допоможете іншим людям не потрапити на той же гачок.

 

Автор: Повх Аліна

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

2 033 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *