Найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 17.06.2020 року

Огляд законів, які набирають чинності у березні 2020

Верховна Рада України продовжує провадити законопроектну діяльність в умовах карантину, а з її результатами Вас і надалі ознайомлює Юридична клініка, тому пропонуємо до вашої уваги найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 17.06.2020 року:

1. Законопроект № 2280 Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель

Прийнято. Проектом закону пропонується внести зміни до Земельного кодексу України, Водного кодексу України, законів України «Про землеустрій», «Про регулювання містобудівної діяльності» та «Про Державний земельний кадастр», якими запроваджується можливість складання схем просторового планування території громади як інструменту комплексного управління у галузі використання земель громади, встановлення їх призначення, зонування території та визначення напрямів її збалансованого розвитку.

2. Законопроект № 2831-2 Проект Закону про відновлення дії Закону України “Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації”

Відхилено та знято з розгляду. Проектом закону пропонується відновити дію Закону України “Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації” у редакції, яка була чинною станом на 19 жовтня 2019 року, а також відновити заборону приватизації національного оператора поштового зв’язку шляхом віднесення його до об’єктів, які не підлягають приватизації, визначені у статті 4 Закону України “Про приватизацію державного і комунального майна”.

3. Законопроект № 3491 Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну службу” щодо кандидатського резерву

Прийнято за основу. Даним проектом пропонується формувати кандидатський резерв з числа кандидатів, включених до загального рейтингу, що відповідають вимогам до професійної компетентності кандидата на зайняття відповідної вакантної посади державної служби, які не визначаються відповідно переможцями конкурсу.

Окрім цього, пропонується створити базу кандидатського резерву на Єдиному порталі вакансій державної служби, а також встановити можливість автоматичного запрошення через особистий кабінет на Єдиному порталі вакансій державної служби кандидата, інформація про якого міститься в базі кандидатського резерву, до участі у конкурсах на інші посади державної служби, якщо його професійна компетентність відповідає вимогам до таких посад. До того ж, законопроектом пропонується встановити однорічний строк перебування в базі кандидатського резерву інформації щодо зазначених кандидатів.

4. Законопроект 2098 Проект Закону про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про ринок електричної енергії” щодо постачання електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного житлового будинку

Прийнято в першому читанні. Даним проектом пропонується доповнити пункт 13 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії» абзацом, відповідно до якого електрична енергія, яка купується споживачами у постачальника універсальних послуг для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного житлового будинку та витрачається на технічні цілі (роботу ліфтів, насосів та замково-переговорних пристроїв, що належать власникам квартир багатоквартирного будинку на праві спільної власності) та освітлення дворів, східців і номерних знаків, оплачується за цінами, за якими постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії населенню.

5. Законопроект 3318 Проект Закону про ветеринарну медицину та благополуччя тварин

Прийнято в першому читанні. Даним проектом пропонується запровадження європейської моделі віднесення хвороб тварин до таких, що підлягають повідомленню, передбаченої Регламентом ЄС 2016/429 про трансмісивні хвороби тварин та передбачається механізм затвердження та реалізації планів моніторингу відповідних хвороб.

Окрім цього, законопроектом передбачаються нові правила виробництва, обігу та застосування ветеринарних лікарських засобів аналогічні до тих, що закріплені в Регламенті ЄС 2019/6 про ветеринарні лікарські засоби, низка обмежень на застосування протимікробних ветеринарних лікарських засобів, а також пропонується посилення адміністративної відповідальності за порушення законодавства про ветеринарну медицину та благополуччя тварин.

6. Законопроект 2386 Проект Закону про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії

Прийнято. Даним законопроектом пропонується запровадити певні механізми погашенням заборгованості, а саме: проведення взаєморозрахунків, погашення (списання) заборгованості, відступлення права вимоги або заміна сторони у зобов’язанні та встановлення цільової надбавки до тарифу на розподіл електричної енергії місцевими (локальними) електромережами операторам системи розподілу.

 

Огляд підготувала:

Чорна Вікторія,

2 курс, ІПКЮ, 2 група.

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

717 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *