Оподаткування прибутку з депозиту

Оподаткування прибутку з депозиту

За чинним українським законодавством кожна особа зобов’язується сплачувати податки та збори. Варто зазначити, що всім нам відомі такі податки, як на прибуток підприємства, на доходи фізичних осіб, на майно, єдиний податок тощо. Але ви чули стосовно податку на пасивний дохід, зокрема на проценти на депозитні рахунки? У цій статті пропонуємо вам більш детально розглянути, що таке оподаткування відсотків за вкладом, моменти, які пов’язані із стягненням цього податку і розрахунок податку за депозитом.

Відповідно до п. 164.2.8 Податкового кодексу України до загального  оподатковуваного доходу платника податку включається стягнення з пасивних доходів особи. За п. 14.1.268 Податкового кодексу України одним із видів пасивного доходу якраз і є проценти за депозити. Варто зазначити, що до 2014 року такого податку не існувало, але згідно із змінами у податковому законодавстві на сьогоднішній день розмір податку на відсотки з депозиту становить в сумі 19.5%. Він включає в себе податок на доходи фізичних осіб – 18%, і паралельно стягується військовий збір розміром 1,5% від доходу на період, доки триває реформа Збройних сил України.

Якщо розглядати яким саме чином стягується цей податок, то доцільно наголосити, що згідно з п.п. 170.4.1 і 170.4.2 Податкового кодексу України та Положенням про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами банк або інша фінансова установа виступає у ролі податкового агенту і автоматично здійснює нарахування та стягнення процентів за депозитом. Тобто вам непотрібно звертатися до інших податкових органів, укладати додаткових договорів із банком для стягнення податків та інше.

Але, звичайно, завжди є певні виключення із правил. Відповідно до п.п. 164.2.8 та 165.1.41. Податкового кодексу України не оподатковуються доходи у вигляді процентів на поточні банківські рахунки, за якими на користь фізичних осіб здійснюються виключно виплати заробітної плати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших соціальних виплат. Тобто, якщо ваша картка за цільовим призначенням для отримання будь-якої вище перерахованої соціальної виплати, то ви звільняєтесь від стягнення 19,5 % від нарахованих відсотків за депозитом.

Цікавим для розгляду нині є законопроект №2422 «Про внесення змін до Податкового кодексу України» від 12.11.2019, яким передбачається доповнення Податкового кодексу України новою статтею 167.5.21, а саме стосовно закріплення 0 % оподаткування для відсотків на депозитні банківські рахунки. Це надасть можливість громадянам отримувати чистий прибуток за своїми вкладами. Але наразі цей законопроект залишається ще на етапі ознайомлення іншими депутатами.

Підсумовуючи вище викладене, пропонуємо розглянути на прикладі процедуру розрахунку податку за відсотками вкладу. Якщо сума вашого початкового вкладу була 30 000 грн під 20% річних, то після спливу року ви повинні отримати свої 30 000 грн, а також 6 000 грн за відсотками, але варто зауважити, що саме з 6 000 грн стягується податок, і тому ви отримаєте 4 830 грн, адже відповідно до щомісячного оподаткування у розмірі 19,5% банк автоматично стягне 1 170 грн у державний бюджет.

 

Автор: Потапова Лоліта

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 871 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *