Верховна Рада України відкрила ринок землі

Верховна Рада України відкрила ринок землі

         Вночі, 31 березня, Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”. За ухвалення відповідного законопроєкту №2178-10 проголосували 259 депутатів. Відповідно до нового закону, дія мораторію скасовується з 1 липня 2021 року. З основного, даний нормативно-правовий акт передбачає:

– Перші два роки буде діяти обмеження на купівлю землі, а саме – купити землю в одні руки можна буде не більше 100 га. У 2023 закон передбачає збільшенню обмеження до 10 тис. га в одні руки.

– У період з 2021 до 2023, право на покупку землі надано лише фізичним особам, тобто юридичні особи матимуть право купувати землю сільськогосподарського призначення з 2023 року.

– Перші два роки буде заборонено продавати державну та комунальну землю.

– Питання про продаж землі іноземцям буде вирішуватися на всеукраїнському референдумі, як було зазначено і раніше.

– Незважаючи на результати референдуму, іноземцям буде заборонено купляти землю, яка розташована ближче 50 км до державного кордону України.

– В орендарів з’явиться можливість передати переважне право на придбання ділянки іншій особі, але про це повинен бути письмово повідомлений власник.

– Щодо мінімальної ціни, то це не менше нормативної грошової оцінки до 2030 року.

– Тільки безготівковий розрахунок за землю.

 

Автор: Червяков Микита

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

578 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *