Нова позиція Верховного Суду!

А ви вже бачили нашу нову рубрику?
Нова позиція Верховного Суду! Новий день- нова цікава інформація! Читайте нову позицію Верховного Суду. Нова позиція Верховного Суду!Нова позиція Верховного Суду!Нова позиція Верховного Суду!

Нова позиція Верховного Суду! Уточнення порядку відшкодування шкоди за договором обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників наземних транспонтних засобів.

В постанові від 20 січня 2016 року у справі № 6-2808цс15 Верховний Суд України навів наступні висновки.
«Завдання потерпілому шкоди особою, цивільна відповідальність якої застрахована, внаслідок дорожньо-транспортної пригоди породжує деліктне зобов’язання, в якому праву потерпілого (кредитора) вимагати відшкодування завданої шкоди в повному обсязі кореспондується відповідний обов’язок боржника (особи, яка завдала шкоди). Водночас така дорожньо-транспортна пригода слугує підставою для виникнення договірного зобов’язання згідно з договором обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, в якому потерпілий так само має право вимоги до боржника – в договірному зобов’язанні ним є страховик.
04 липня 2018 року Великою Палатою Верховного Суду за результатами розгляду справи № 755/18006/15-ц було надано такі роз’яснення.
«Відповідно до статті 1194 ЦК України особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов’язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).
З повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду у справі № 755/18006/15-ц можна ознайомитися за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/55159571.

Нова позиція Верховного Суду!Окрема думка студента-клініциста:
Андрій Цибулько , 3 курс:
“Якщо в минулому потерпілий мав право вимоги до боржника, яким за договором страхування ставав страхувальник, у випадку нестачі коштів на відшкодування шкоди в межах страхової суми виникали зустрічні вимоги з боку страхувальника до їх клієнта, адже відповідно до норм ЦК, шкода має бути відшкодована в повному обсязі. Роз’яснення Великої Палати Верховного Суду фактично систематизувало та уточнило порядок відшкодування шкоди як з боку страхувальника, так і зі сторони його клієнта. Отже, Велика Палата здійснила узагальнення практики з даного питання, що полегшить подальші спори в цій сфері.”

#в_ногу_з_практикою #нашновийпроект #практикавс #новіпозиції#нашідумки

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 041 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *